Vanntett fibernett

Denne uken ankom kabelskip til havnebassenget for å knytte Maritim driftsavdeling og Oslo sjøskole på Hovedøya til kommunens fiberlinje. – Jo mer vi graver, jo trådløsere blir vi, sier finansbyråd Robert Steen.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Se kabelskipet i aksjon på prosjektsiden for IPVPN (intranett)

Den kalles IPVPN, avtalen kommunen inngikk med Telenor i 2016, og som skulle heve virksomhetenes 1200 tjenestesteder fra en relativt stusselig kobberbasert netthverdag og inn i fremtiden:


HEAVY METAL. Entreprenørselskapene Veflen og Relacom på vei ut med fyllmasse, gravemaskin, en 1,1 tonn tung fiberkum og andre ikke-flytbare materialer i grålysningen mandag 20. november. (Foto: Pål Hammersmark, IPVPN-prosjektet)

Eies av Telenor, brukes av oss
Der man tidligere slet med nedlastningshastigheter mellom 256 kbps og 2 mbps, løftes alle over på en minimumskapasitet på 100 mbps – opp mot 1 gbps og sågar 10 gbps for de som ønsker superduperbredbånd.

– Dette er fiberens velsignelse. Som medium for datatransport har den nærmest ubegrenset kapasitet. Så selv om vi ikke er alene om å leie på Telenors nye nett, vil kommunens behov for digital infrastruktur være dekket i overskuelig fremtid, sier finansbyråd Robert Steen.

Han er på utflukt og pressetreff på Vippetangen for å markere tilknytningen av kommunens tjenestesteder på Hovedøya til fibernettet.

KABELDÅP. Finansbyråd Robert Steen og administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor Norge inviterte pressen til symbolsk åpning av fiberforbindelsen mellom Hovedøya og fastlandet.

Nå med ekstra fiber
For som det heter seg i Telenor-avtalen: Alle skal med. Det kables i travle bygater, det kables i Marka. Til og med isolerte Vangen skistue i Enebakk, der kommunen driver leirskole, skal i løpet av vinteren tilknyttes fibernettet. P.t. er 665 av kommunens tjenestesteder allerede tilknyttet, med 953 ferdig tilgravet og utbygget, klar for sluttleveranse.

– Mange tror det bare er å satse på mobilbredbånd og ikke kabel, men det siste er en viktig forutsetning for det første. En god fiberinfrastruktur er bunnpanna for pålitelige trådløsforbindelser, sier Steen.

Kabelglad finansbyråd
Og det kables altså på fjordbunnen. Steen gjør minimale forsøk på å skjule begeistringen over at det kommer kabelskip på besøk i Oslos havnebasseng. Rett som det er trekker han opp en velkjent rekordbok og forteller sin personlige anekdote om kabeltrekking over store vannmasser:

– Da kraftforsyningen til Nuuk, hovedstaden på Grønland, skulle overføres fra kull til grønn energi tilbake i 1994, satt jeg i ledergruppen til entreprenørselskapet med ansvar for jobben. For å sikre pålitelig strømforsyning trakk vi verdens lengste kraftlinje mellom to master, 5376 meter, over Ameralik-fjorden. Den rekorden står fortsatt, sier Steen.


MEET THE PRESS. Steen og Svendsen redegjør for detaljene i IPVPN-avtalen for Dagsavisen-journalist Tom Vestreng foran Oslo Havns kule container-fyrtårn langs havnepromenaden.

Digital transformasjon
Forseringen av sundet mellom Vippetangen og Hovedøya, ikke mer enn et par kabellengder, som det snedig nok heter på nautisk, vil neppe gi finansbyråden noen ny rekordoppføring. Men med fiberutbyggingen som følger av Telenor-avtalen bidrar Steen og kommunen til noe som kanskje er vel så viktig. Nemlig å støtte en organisasjonsutvikling og tjenestedesign som skal forandre opplevelsen av å være innbygger i Oslo.

– Det begynner med tjenestestedene, men jeg er også stolt av at kommunen bidrar til utbygging av et kommersielt fibernett i hovedstaden. Oslos innbyggere har allerede landets beste bredbåndsdekning; 98 prosent mot landsgjennomsnittets 80. Jeg unner alle å få ta del i det kapasitetsbykset som nå blir oss til del, sier Steen.

Hør mer om byrådets digitale ambisjoner på IKT-forum 5. desember

På IPVPN-prosjektets intranettside kan du følge utbyggingsfremdriften og lese mer om bakgrunn for avtalen

Se også:
•   Førstemann med nytt fibernett (22.2.2017)
•   IPVPN: Gravingen kan begynne (15.9.2016)
•   Endelig IPVPN-avtale (6.5.2016)

Under ser du oppslaget i Dagsavisen 22.11.2017: