Tilbake til nåtiden

Over nyttår henter Oslo kommune endelig igjen IT-samtiden. – Da oppgraderes arbeidshesten W7 til Windows 10, sier Tor-Arild Sunnevåg og Karl Johan Klokk.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

For de av oss med PC på hjemmebane, tør nyvinningen være velkjent. Windows 10 er den med flisene, eller tiles, som det heter på internasjonalt. Der et trykk på startmenyen gir deg et utvalg av applikasjoner spredt ut som animerte fliser, snarere enn en tradisjonell, gråmelert oppstabling av dine mest brukte programmer, slik det fremstår via PC-en eller tynnklienten du trolig sitter ved nå.

W10film_meny_sokW10 PÅ ETT MINUTT. Trykk på bildet over for en minidemonstrasjon av det nye grensesnittet.  

Ferdig pakke eller spesialdesign
– Mange har klødd seg i hodet over behovet for Xbox, Groove musikk, Minecraft og CandyCrush i startmenyen da de fikk Windows 10 på PC-en hjemme. Oppsettet på jobb-PC blir tilpasset hverdagen vår, sier produktforvalter Karl Johan Klokk i UKE IKT.

Dette betyr at startoppsettet i stor grad vil bestå av Skype og de vanligste kontorprogrammene, inkludert den sedvanlige Windows 10-fleksibiliteten til å flytte rundt og sortere applikasjonene som man selv ønsker.


FLISEKOMPANIET. Tor-Arild Sunnevåg og Karl Johan Klokk er passe stolte av kommunens nye operativsystem. – Windows 10 er mer brukervennlig, sikrere, kjappere og ikke minst bedre tilpasset skytjenester og bærbare enheter, sier de to.

Fagapplikasjonene via Oslofelles-portalen
Startmenyen kommer bare til å inkludere programmer som er felles for alle. Brukere med virksomhetsspesifikke fagapplikasjoner, som Gerica, Fasit, Doculive og GAT, vil nå disse via Oslofelles-portalen, kommunens virtuelle applikasjonsplattform.

– Dette gjør vi for å kunne utvikle Oslofelles-portalen til å bli en enhetsuavhengig brukerflate, integrert mot skytjenester og fremtidig lettvekts-IT. Den vil fungere sømløst på tynnklient, Mac, hjemme-PC, vanlig PC og mobil, såfremt sikkerheten tillater det, sier teknologisjef Tor-Arild Sunnevåg.

– Hva betyr det?

– Bare at enheten du benytter må være beskyttet med kommunens sikkerhetsregime for riktig tilgang og eventuell sperring ved tap av PC, pad eller telefon. Vi tilrettelegger for full mobilitet for de som ønsker det, sier Sunnevåg.

På plass over nyttår
Utviklingen av Oslofelles-portalen gjøres parallelt med testingen og klargjøringen av W10, slik at alle applikasjoner er enkelt tilgjengelig når hver enkelt virksomhet Windows-oppgraderes. Dette vil skje i mindre puljer fra medio november frem til 14. februar 2018.

Noen virksomheter har enkeltmaskiner som ikke kan kjøre den nye programvaren, men dette er det gitt beskjed om til førstelinje brukerstøtte.

– Vi regner ikke med at oppgraderingen vil skape store problemer for kommunens brukere. De som ikke allerede er vant til Windows 10 vil trenge en tilvenning fra det gamle grensesnittet, men de fleste har vært gjennom Windows-oppgraderinger før. Fra 3.1 til 95 til XP til 7. Det er ikke alltid forandring fryder, men denne gangen vil vi hvert fall få en smoothere og tryggere brukeropplevelse, sier Sunnevåg.

Se også: