Sponser kjøp av kommunale elsykler

Etter sommerferien kommer Oslosykkelen™, en spesialdesignet elsykkel til bruk for hjemmetjenesten, parkvesenet, trafikkbetjenter, feiere og alle andre med behov for effektiv bytransport.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

At Oslo fra naturens side er nærmest bygd for elsykler har flere virksomheter skjønt allerede. Et flertall av bydelene, Omsorgsbygg, Gravferdsetaten, Sykehjemsetaten, Renovasjonsetaten, Rådhusets forvaltningstjeneste og Plan- og bygningsetaten har allerede tatt det kjappe, lydløse, helsebringende og aldeles kostnadsbesparende transportmiddelet i bruk.

Noen knytter syklene til spesielle arbeidsoppgaver eller medarbeidere, hos andre står syklene til bestilling via Outlook for alle medarbeidere, på samme måte som for eksempel møterom og elbil.


EASY RIDER. Innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen i UKE er blant de som har testet elsykler i utallige varianter som del av arbeidet med en ny samkjøpsavtale for kommunens virksomheter.

Én sykkel for Oslo-ansatte
Med kommunens samkjøpsavtale for elsykler samles alle nye anskaffelser i én visuell profil, inspirert av kommunens bysykler for innbyggere og besøkende. Den nye sykkelen (vi kan ikke vise den frem ennå, utforming og nøyaktige spesifikasjoner vil fremgå i samarbeid med leverandørene) skal ha én farge, med Oslo kommunes eierskap til sykkelen tydelig profilert.

– Når avtalen er klar, skal vi presentere en sykkel med bredt bruksområde, solid utforming og meget god varighet. Vi tenker livsløp, og inkluderer smarte løsninger for både vedlikehold og reparasjon av hver sykkel. Vi skal sikre at hjulene ruller alle dagene i uken og gjennom alle årstider, for de som ønsker det, sier innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen i UKE.

Sponset sykkelkjøp
Den nye samkjøpsavtalen fikk et løft i løpet av vinteren, da Miljødirektoratet etter søknad bevilget 1,2 millioner kroner til virksomhetenes elsykkelkjøp.

– Vi sendte en spørreundersøkelse til alle ledere, med beskjed om at alle som forpliktet seg til innkjøp av første «brett» med Oslosykler fikk sponset sine sykler med midler fra direktoratets tilskudd. Det passet oss veldig bra å kunne legge en solid førsteordre som del av konkurranseutlysningen, sier Sørensen.

Bedre kommunikasjon
Han forteller at de nye syklene vil ha lavt innsteg og oppreist sittestilling, enkel betjening og hjelm, sykkelkjetting og for- og baklykt inkludert. Sykkelveske og feste til vogn kan bli valgfritt tilbehør.

– De første bestillingene tyder på at kommunens nye elsykler vil kunne gi form og farge til byens klima- og bymiljøsatsing. Opprustning av sykkelfelt på bekostning av blant annet parkeringsplasser stimulerer oss som jobber i kommunen, så vel som innbyggerne, til å ta veiene i bruk og være på farten. Flere tohjulinger gjør byen stillere, tryggere, sommrenere og hyggeligere. Det er et særdeles hyggelig formål å bidra til, sier Sørensen.

Se også:
Byrådet sponser el-lastesykler (NRK, 30.1.2017)