Ruller videre mot nullutslipp

Oslo kommune-ansatte velger elektrisk transport som aldri før, og applauderes av både miljøet og leverandøren. – Husk bare at også elbiler trenger stell, sier Monika Mjøsund i LeasePlan.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Andelen el-kjøretøy i Oslo kommunes bilpark er høy og økende. P.t. er 475 av 783 kjøretøy (i LeasePlan-avtalen) el-drevet, altså 61 prosent. Imponerende sammenlignet med mange andre kommuner, men bare et stykke på veien til kommunens målsetning om full elbil-dekning og fossilfrihet innen 2030.

– En del anleggs- og spesialkjøretøy kan vanskelig gjøres elektriske, i hvert fall ikke med den nåværende teknologien. Samtidig ser vi at det fortsatt er en del varebiler hvor el kunne ha vært et godt alternativ til diesel og bensin, sier teamleder Monika Mjøsund i LeasePlan.

monika_mjosund_842
ELLE MELLE. Medarbeidere i Oslo kommune har gode alternativer å velge blant innen person- og varetransport. – Folk virker fornøyde med Mitsubishi i-MiEV, ellers har vi Nissan Leaf for de som trenger litt mer plass, sier teamleder Monika Mjøsund i LeasePlan.

Stell godt med bilen
LeasePlan er kommunens leverandør på leie og administrasjon av biler. Dette betyr at de blant annet holder oversikt over bruk, utslipp, service-timeplan og så videre.

– Mht. kostnader ser vi at en del kunne ha vært unngått dersom alle var flinkere til å levere bilen på service til oppsatt tid. På mange biler følger en såkalt mobilitetsgaranti, altså at kostnadene dekkes ved for eksempel motorstopp, men dette forutsetter at service-historikken er i orden. For teknisk vedlikehold bør man bruke merkeverksted, sier Mjøsund.

Riktige folk til å gjøre jobben
Bilvask er blant bransjene som betraktes spesielt utsatt for arbeidslivskriminalitet. Oslo kommunes virksomheter må derfor be leverandørene om å signere en fullmakt for innhenting av utvidet skatteattest. Også innen verksteder og dekkhotell er det viktig å finne en leverandør som er både rimelig, dyktig og som har ansvarlige lønns- og arbeidsvilkår.

– Det er ikke alltid avgjørende å benytte merkeverksted ved forsikringsskade, altså uhell. Det viktigste fra vårt perspektiv er at man sørger for at fagkyndige tar vare på bilene våre, særlig elbiler kan ikke hvem helst skru på, sier Mjøsund.

Mye å velge blant
Hun er begeistret for at antallet biler i samkjøpsavtalen er meget høyt, hele 290 biler er av typen Mitsubishi i-MiEV, 113 er Nissan Leaf, for de som trenger en noe større bil.

– For lette varebiler er vi veldig tilfreds med Nissan e-NV200, som leverer hele 109 hk og har en rekkevidde på 170 km på én lading. Det viktigste er likevel at vi finner en elbil som passer din virksomhets behov. Trenger dere noe kraftigere, større eller annerledes, så vil vi gjerne høre om det, sier Mjøsund.

Se også:
Nye elbiler i utvalget (9.6.2015)
I en elbil-klasse for seg selv (29.4.2015)