Plantekost til superpris

Kommunens nye storkjøkkenavtale for sesongbasert, økologisk og rettferdig frukt og grønt trer i kraft 1. september. – Miljøvennlig og gratis frakt for bestillinger over 1000 kroner, lokker innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Kommunens sykehjem er forventet å utgjøre hoveddelen av volumet på den nye avtalen. De har egendrevne kjøkken med innkjøpsvolum som monner, og har inntil i dag kjøpt frukt og grønt på en egen rammeavtale. Sørensen fremholder imidlertid at flere av oss bør kunne kjøpe grøntfôr via internett.

– Prisene er betydelig lavere enn det du betaler i butikken på hjørnet, ikke minst gjelder dette på økologiske produkter og sesongvarer, forteller han.


DRUEGREIP. Ebbe Sørensen i UKE Konsernservice lokker med friske godsaker i store kvanta på kommunens nye samkjøpsavtale for frukt og grønt.

Riktig knask til riktig årstid
Nettopp dette at prislisten er sesongbasert og oppdateres hver måned, gjør at han kvier seg for å oppgi konkrete priseksempler. Snarere bør de av oss som er interessert, ta kontakt med leverandøren, slik at vi får nettbutikktilgang med rabatterte priser. Prislisten inkluderer også kurver med jobbfrukt.

– Sesongbasert prisliste gjør det lettere for oss å planlegge fornuftige menyer, med kortreist og riktige priset mat. Leverandøren gir også et kontinuerlig tilbud av B-varer til nedsatt pris; varer som smaker like godt, men kanskje ikke ser like lekre ut. De gir også råd og hjelp til hvordan man planlegger en sunn og økonomisk meny med best mulig ressursutnyttelse, sier Sørensen.

Ekstra grønt – og rettferdig
Økologi er et annet stikkord for den nye avtalen. I henhold til sesongene tilbys vi et rikt utvalg av økologiske varer innen alle varekategorier, for å hjelpe virksomhetene med å oppnå kommunens mål om 50 prosent økologisk produsert mat.

– Dette er et område vi vil vurdere å kategoristyre, altså lukke tilbudet for ikke-økologiske varer innen visse kategorier. For eksempel poteter eller gulrøtter. Dette må imidlertid tilpasses tilbudet og sesongene, for å sikre at vi har et rikt og økonomisk ansvarlig tilbud å velge fra. Når det gjelder bananer, er utvalget allerede kategoristyrt til utelukkende å gjelde «rettferdige» produkter, som gir skikkelig betalt til bønder og arbeidere i opprinnelsesland, sier Sørensen.

Stillegående og utslippsfri
Så er det slik at all transport på den nye avtalen vil foregå via el- eller biogasskjøretøy. (Leverandøren har én dieselbil som skal utfases i løpet av 2018). Dette er i tråd med alle nye samkjøpsavtaler, som stiller strenge leverandørkrav på transportområdet.

– Få gjerne med at vi nettopp har utlyst konkurranse for leveranse av ost og meieriprodukter, i tillegg til at kolonialmatavtalen også er under reforhandling. Disse avtalene vil også hjelpe oss med å bidra til økologiandelen, og vil selvsagt inkludere strenge miljøkrav. Mer informasjon kommer, lover Sørensen.

Samkjøpsavtale for frukt og grønt (intranett)

Se også:
Alt klart for et friskere matfat (9.3.2018)
Kaffeavtalen klar (7.9.2017)
Elleville økopriser (14.3.2017)
Øko-jegerne (18.2.2016)
Mer grønt i vente (11.1.2016)