På hjul for byens smittevernbehov

Mens lasteskip og jumbojet er på vei for å betjene kommunens behov for ansiktsmasker, gummihansker og Antibac, kjører Frode Løkken byen rundt for å distribuere eksisterende lagre til de som trenger det mest.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

suppliercovid19@uke.oslo.kommune.no er felles kontaktpunkt for innsamling av smittevernutstyr til Oslo kommune

Etter to døgn har til sammen 581 henvendelser kommet inn til Oslo kommunes felles kontaktpunkt for koordinering av leverandører og enkeltpersoner som har medisinsk forbruksmateriell å by på når kommunens egne lagre begynner å bli slunkne.

TO TOMME HENDER. Arbeidslivskontrollør Frode Løkken i UKE Konserninnkjøp er tilfreds etter å ha distribuert første leveranse av smittevernutstyr til Hjelpemiddelsentralen.

Godt i rute
På andre siden av innboksen sitter et koordineringsteam av innkjøpere, kontrollører og jurister, ledet av avdelingsdirektør Gunnar Wedde i Konserninnkjøp, i samarbeid med Helseetaten og Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid. Teamet avstemmer tilbudene mot eksisterende ordre på allerede inngåtte rammeavtaler, samt forventede leveranser fra Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp.

– Vi har sortert alle henvendelsene etter seriøsitet og volum, og fått sendt svar til de aller fleste. Så kommer vi nok til å bruke noen timer i løpet i helgen, og regner med å være ajour innen mandag morgen, sier Wedde.

Travel dag
Inntil videre lyt en starte innsamlingen av produktene som doneres av sjenerøse bedrifter og innbyggere. Arbeidslivskontrollør Frode Løkken har hatt en travel ettermiddag i solskinnet, med skytteltrafikk mellom frivillige hjelpere på Hjelpemiddelformidlingen ved Kuben voksenopplæring.

– Dette er en helt grei start på helgen. Det har jo vært hjemmekontor store deler av uka, samtidig som vi er midt i en liten oppussing på hjemmebane. Da er det helt greit med litt tid bak rattet, sier Løkken.

DONASJON. Silje Noreng fra Brow Rehab AS satt på et overskuddslager av hånddesinfisering. Nå kommer det kommunens sykehjem, hjemmetjeneste og legekontor til gode.

Mange som bidrar
På Hjelpemiddelformidlingen styrer seksjonsleder Geir Gundersen i Miljø, drift og eiendom i Helseetaten. Også der i gården er aktiviteten kommet kjapt i gang, etter at beslutningen om å koordinere distribusjonen av Oslos smittevernutstyr kom i forgårs.

– Vi har 19 leveringssteder spredt rundt i byen. For dagens utsendelse fikk vi samlet og sortert bydelenes behov rundt klokken elleve, og innen halv ett var alle bilene avgårde med nødvendig utstyr, sier Gundersen.

Gundersen understreker imidlertid at han slett ikke er alene: Morten Hauge i Velferdsetaten står for operativ drift, mottak og ompakking, samt klargjøring for distribusjon på Hjelpemiddelformidlingen. Rolf Hjalmar Bakken i Bydel Bjerke koordinerer utkjøring og distribusjon.

– Vi har samlet sammen et lag på rekordtid. Stå på-viljen blant kommunens ansatte har vært helt enorm, sier han.

Brukte nettverket
Daglig leder i Litteraturhuset Susanne Kaluza er blant Oslo-borgerne som meldte seg frivillig til å donere utstyr.

– Jeg snakket med en venn i Kina tidligere i måneden, og kom til å nevne at det er litt tynt med smittevernutstyr her i byen. Få dager senere mottok jeg en stor pakke med 500 munnbind i posten, forteller hun.

Verken Kaluza eller barna er i noen risikogruppe, og har dermed ikke noe behov for smittevernsutstyr. Derfor henvendte hun seg til en venn i helsevesenet, som på sin side hadde sett kommunens pressemelding om felles innsamling.

– Det er veldig hyggelig å kunne hjelpe, og ikke minst flott at kommunen kom og hentet så kjapt. Som så mange andre i disse dager forsøker jeg å sjonglere hjemmekontor med å være hjelpelærer for en sjuendeklassing, en femteklassing og en i barnehagealder her hjemme, så det kunne fort tatt litt tid før jeg hadde klart å levere disse produktene på Hjelpemiddelsentralen selv, sier Kaluza.

GI DET VIDERE. Daglig leder i Litteraturhuset Susanne Kaluza mottok selv en gave hun mente andre kunne ha bedre nytte av.

Ny hverdag
– Hva gjør du selv for å unngå smitte i hverdagen?

– Jeg følger rett og slett myndighetenes råd med hensyn til smittevern, av hensyn til de som kan bli syke. Kronprinsen har jo lært oss alle hvordan vi kan hilse på en hyggelig måte med hånda på hjertet, så det går helt fint å unngå å håndhilse på folk. Barna har fått lov til å henge med 1–2 venner hver, utendørs. Eller bare puster jeg med magen og tenker at det viktigste er å komme gjennom dagene, være med på dugnaden og bidra som best vi kan, sier Kaluza.

Se også:
Kommunen spør – byen svarer (19.3.2020)

En tanke om “På hjul for byens smittevernbehov

  1. Trude Larsen

    Dette har ikke blitt sendt til NAV Hjelpemiddelsentralen, men til Hjelpemiddelformidlingen Oslo Kommune.

Det er stengt for kommentarer.