Overgang til økologisk melk i hele Oslo kommune

Fra i dag er det kun mulig å bestille økologisk melk i Tines nettbutikk. – Vi gikk over til øko med en gang den nye avtalen ble inngått, sier institusjonssjef Teresa Dentoni på Lillohjemmet.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

I dag lukker Tine varenumrene for konvensjonell melk, dermed må du endre fastordren i nettbutikk etter følgende matrise:

Produkt Varenummer
økologisk
Varenummer
konvensjonell
Tinemelk Lettmelk 0,5 % 1 l 4480 191
Lett Tinemelk 0,5 % bib slim 10 l 5289 253
Tinemelk Helmelk 3,5 % 1 l 5234 6
Hel Tinemelk 3,5 % bib slim 10 l 6141 23
Tinemelk Lettmelk 1,2 % 1 l 56 164
Lett Tinemelk 1,2 % slim 10 l 5288 252
Tine Kremfløte 38 % 3 dl 5429 4191
Tine Helmelk 200 l 4005 6251

Kjøper du melk fra kolonialavtalen med Servicegrossistene finnes begge valg enn så lenge, men det er verdt å vurdere om din virksomhet har volum til å handle på storkjøkkenavtalen med Tine.

– For kjøkkenene jeg har ansvar for, var det en smal sak å gå over til økologisk melk. Jeg har jobbet lenge i kommunen og vet viktigheten av å være lojal til samkjøpsavtalene. Ofte har jeg også blitt spurt og hørt når det gjelder å påvirke avtalene i ønsket retning, sier institusjonssjef Teresa Dentoni på Lillohjemmet.

Ikke alt like billig
– Hvilke tilbakemeldinger får du fra kjøkkensjefene om samkjøpsavtalene på mat og drikke?

– Det hender at de kommenterer på enkeltprodukter som er billigere i butikk eller andre steder, og det er jo en velkjent faktor å sammenligne med innkjøpsvolum og enklere administrasjon. Ellers har jeg inntrykk av at folk i stor grad er tilfredse, sier Dentoni.

Langsom overgang
Femti prosents andel økologisk mat er målet som er formulert i byrådserklæringen. Lenge har vi ligget et godt stykke unna dette, hovesakelig fordi det er krevende å få leverandørene til å stille opp med økonomisk bærekraftige alternativer til konvensjonelle produkter.

Med felles rammeavtaler for alle kommunens virksomheter oppnår vi volum og gode priser på mange produkter og tjenester. Mat- og drikkevarer, med sesongvariasjoner i pris og kvalitet, har egne utfordringer for en innkjøper som trenger fastpriser å sammenligne.

Kategoristyring gjør susen
Melk er imidlertid mindre sesongavhengig enn en del andre matvarer mht. økologisk produksjon. Tidligere i år gjorde Konsernservice vedtak på at denne drikken kun skulle innkjøpes økologisk, noe som på kort tid har bragt økologiandelen for melk over 50 prosent.

Lillohjemmet og Sykehjemsetaten har også gjort sitt beste for å blant annet kjøpe økologiske poteter på samkjøpsavalen for frukt og grønt, noe som har ført til at den samlede økologiandelen i kommunen har økt til (…)

Se også:
Plantekost til superpris (14.8.2918)
Alt klart for et friskere matfat (9.3.2018)
UKEs podkast om samfunnsansvarlige anskaffelser og økologi: UKE redder verden – litt

8 fakta om økologisk melkeproduksjon (sakset fra Tine)

  1. TINE har om lag 8500 melkeprodusenter spredt over hele landet. Blant disse driver 270 økologisk
  2. TINEs meierier mottar rundt 50 millioner liter økologisk melk. Det utgjorde 3,5 prosent av det totale melkevolumet
  3. I dag har 10 av TINEs 31 meierianlegg nok tilgang på økologisk melk slik at de lager egne, økologiske meieriprodukter
  4. Siden det er dyrere for melkebøndene å produsere økologisk, betaler TINE 75 øre mer pr liter sammenliknet med vanlig melk
  5. Alle våre økologiske melkegårder drives etter økologiforskriften, som er fastsatt av Landbruks- og matdepartementet
  6. På oppdrag fra Mattilsynet foretar kontrollorganet Debio uanmeldte inspeksjoner for å sjekke at hver gård følger regelverket
  7. Det velkjente Ø-merket fra Debio er din garanti for at melka er forskriftsmessig produsert på en naturlig og bærekraftig måte
  8. Økologisk melk fra TINE brukes i flere av våre andre økologiske produkter, som rømme, fløte, yoghurt, smør og ost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.