Øker innsatsen på nullutslippsbiler

Med én leverandør for alle bilkjøp skal kommunens nullutslippsmål for tjenestebiler nås. – Vårt nye bilutvalg frontes av Hyundai Ionic, som har en rekkevidde på 28 mil, sier innkjøpsrådgiver Espen Skistad. 

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Samkjøpsavtale for biler og biladministrasjon (intranett)

Denne helgen kom nyheten om at Oslo kommune innfører dieselforbud fra og med 17. januar. Luftforurensningen er nå så høy at den representerer en helsefare for barn med luftveislidelser og voksne med hjerte-, kar- eller luftveislidelser.

Dødelig klima
En rapport fra Folkehelseinstituttet anslår at det hvert år dør 185 mennesker for tidlig i Oslo på grunn av svevestøv. I følge rapporten har luftforurensningen skyld i 1753 tapte leveår totalt. I tillegg til forverret luftkvalitet som følge av svevestøv, kommer utslipp av klimagasser. 62 prosent av klimagassutslippene i Oslo kommer fra transport.

Den politiske viljen til å ta ansvar for Oslos lokale og globale klimautfordringer er til stede, og byrådet har for lengst vedtatt å legge om til 100 prosent utslippsfrie kjøretøy.


REN FART. – Med kommunens utvalgte elbil Hyundai Ionic gjør du unna 1–100 på 9,9 sekunder, lokker innkjøpsrådgiver Espen Skistad i Utviklings- og kompetanseetaten. 

Strammer inn for å oppnå nullutslipp
Dette har ført til at kommunen ligger i front blant norske kommuner når det gjelder miljøvennlig transport. Målsetningen er imidlertid et stykke unna. Kommunens virksomheter eier til sammen 1107 biler. Rundt halvparten av disse drives fortsatt på fossilteknologi.

– Derfor strammer vi inn regimet for bilkjøp: Alle nyanskaffelser skal være nullutslippsbiler, og alle bilkjøp skal gjøres på samkjøpsavtalen. Eventuelt gode grunner til å avvike fra dette kravet skal være godkjent av egen byrådsavdeling, sier innkjøpsrådgiver Espen Skistad i Utviklings- og kompetanseetaten.

All handel på ett sted
Kommunens leverandør på samkjøpsavtalen for nullutslippsbiler er Leaseplan AS. Leverandøren tilbyr alle typer biler, men kommunen har forhandlet seg til ekstra gode betingelser for tre kjøretøy: Citroen Zero, Hyundai Ionic og Nissan e-NV200.

– Den første er en standard, rimelig elbil til typisk småkjøring i byen. Nissan er en elektrisk varebil vi har meget gode erfaringer med fra den forrige avtalen. Den virkelig spennende nyheten er Hyundai Ionic, som vi mener gjør det umulig å forsvare fossilteknologi for persontransport, beretter Skistad.

Behagelig å kjøre
Personbilen i mellomsegmentet har 120 hk elektrisk motor med polymer-batteri og en rekkevidde på 280 kilometer. Kombinert med byens rause tilgang til ladestasjoner kan man tenke seg at de fleste transportbehov lar seg løse over den nye samkjøpsavtalen.

– Hyundaien ser dessuten stilig ut, har god plass og gode kjøreegenskaper. Jeg vil driste meg til å si løp og kjøp, avslutter Skistad.