OF1.0 inn for landing

Vi går inn i siste uke med Oslofelles 1.0-avvikling. – Vi frykter at det kan bli litt turbulens, sier Geir Rydland i UKE.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Oslofelles har levert lang og tro tjeneste som plattform for hovedvekten av Oslo kommunes virksomheter. De siste årene har den gamle traveren (1.0) imidlertid gått på oppsigelse. En ny, raskere og mer gemyttlig erstatter er innført, kalt Oslofelles 2.0.

geir_OF_artikkel_560
«SNILLE SKYER». – Så snart alle forbindelser til Oslofelles 1.0 er avslått, vil driftssituasjonen bli mer stabil, sier Geir Rydland i UKE.

Oslofelles-enheter under kontroll
Vi har hørt mye om den, vet at den skal være både virtuell og fleksibel, en ny verden, en bedre brukeropplevelse. Så hvorfor medfører avslåingen av det gamle systemet at driftssituasjonen kan bli verre?

– Vi vet ikke sikkert at det vil bli problemer, og vi overvåker alle forbindelser for at alt skal gå trygt og sikkert for seg. Men for noen enheter, særlig de som er utenfor Oslofelles, kan det oppstå situasjoner når vi slukker lysene på den gamle plattformen, sier prosjektleder Geir Rydland i RAF15 (avvikling av OF1.0).

IP-adresser til besvær (kanskje)
Paradoksalt nok, kanskje, er det nemlig i virksomheter utenfor Oslofelles (Oslo Havn, Brann og redningsetaten, Plan og bygningsetaten, Renovasjonsetaten, Utdanningsetaten, Boligbygg …) at det er størst fare for lugging.

– Om man ikke kjører på samme plattform, har man likevel forbindelser inn til fellessystemet. Det er de av disse forbindelsene som er «gammeldags» kodet, konkret via IP-adresser, altså tall, i stedet for DNS, bokstaver, som kan brytes. Vi ettergår alle disse nå, og har fortløpende dialog med alle IKT-hovedkontakter, men vet av erfaring at ikke alt kan kontrolleres, sier Rydland.

Kopimaskiner får ikke mailet
– Hvilke typer tjenester er det konkret som er utsatt?

– Det kan for eksempel være multifunksjonsmaskiner, kopimaskiner som kan sende og motta e-post. Men også gamle dørsystemer eller stemplingsløsninger. Vi vet ikke, og håper som sagt at det ikke vil oppstå problemer i det hele tatt, sier Rydland.

Meget vellykket overføring
– Er det grunn til å spørre om ikke Oslofelles 1.0 kunne ha vært beholdt, når avviklingen medfører slik trøbbel?

– Du må gjerne spørre, men det er absolutt ikke slik at overføringen fra OF1.0 til 2.0 har vært trøblete. Snarere har det gått svært bra, og bedre vil det bli når vi fullender i løpet av neste uke. Vi vil merke en klar forbedring, enten vi er på Oslofelles eller ikke, sier Rydland.

– Hva er rutinene for feilmelding av denne typen hendelser?

– Meld det inn i BOKS som vanlig. Vi har full oppmerksomhet om driftsstabilitet nå, og vil anstrenge oss for å rette opp eventuelle feil hurtigst mulig, avslutter Rydland.