Like før jul la UKE over installasjonsoppsettet til AKS, med håp om stødigere driftsmiljø. Imens testes Windows 10 …
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
De fleste av oss er så heldige at vi ikke trenger å tenke på hvordan IKT blir laget. Det er som med pølser og politikk; hadde vi kunnet se bak kulissene, hadde vi kanskje betakket oss for hele greia.
Usynlige helter
Vi vil at ting skal funke: Utålmodige fingre mot bokseklare flater av glass, plast og epoxy. Og en uklar fornemmelse av mengden kobber, bly og nedbrytbare og søvnløse IKT-ingeniører som ligger bak.
AKS er Oslo kommunes betegnelse på tilgangen til programmer på Oslofelles fra tynne klienter, fjernarbeid og programmer som ligger i sikker sone. Det er med andre ord en sentral komponent i kommunens felles IKT-plattform. (AKS er rett og slett TBF for applikasjoner, kontorstøtte og systemer, må ikke forveksles med Aktivitetsskolen til UDE, som også forkortes AKS).
DRIFTSBELASTNING. Fin sammenheng mellom antall brukere og kapasiteten, viser grafene til leder i Teknologi og forvaltning, Tor Arild Sunnevåg.
(Ekstrem) oppussing
Rent praktisk er AKS en Windows-server, plassert i kommunens datahall. Hver av oss deler en virtuell server med 10-12 andre personer. Skrivebordet vårt, og programmene vi har tilgang til fra arbeidsstasjonen, er resultat av et automatisert innstillingsoppsett, slikt kaller IKT-folk for et image.
– Da vi forsøkte å legge om AKS-oppsettet rett før jul, var det en endring på et image som er 10-12 år gammelt. Dette er nærmest verdensrekord i gamle IKT-greier. Det gamle imaget har imidlertid fungert greit og tjent oss vel. Det nye oppsettet fungerte imidlertid ikke så bra på visse systemer, og derfor la vi tilbake det gamle. Erfaringene fra dette forsøket tar vi med oss, og i løpet av mars gjør vi et nytt forsøk. Da vil vi lykkes, forsikrer teamleder Tor Arild Sunnevåg i UKE Teknologi og forvaltning.
Fienden ved porten
En oppgradering vil gi kjappere oppstartstid og en generelt smoothere brukeropplevelse. Noen brukere klager for tiden på lange oppstartstider på AKS, og Sunnevåg forteller om en nær dobling i påloggingstid for noen medarbeidere. Dette jobbes det for å rette opp i. Og som ikke det er nok, så opplevde kommunen en virusoffensiv i løpet av juleperioden, som ga lugging, glipptak og motbakke for mange av oss.
– Dette løste seg i løpet av uke 3, takket være en fantastisk innsats fra leverandørene våre og egne folk. De siste dagene har driftsstabiliteten nesten vært der den skal være. Av andre negative ting kan nevnes en situasjon midt i januar, da kommunens nettside sporadisk var borte, sier Sunnevåg.
MULTITASKING. Noen ganger må man bare oppklare en akuttsituasjon, selv om man sitter i intervju. Her er det etatsdirektøren Sunnevåg har på tråden.
Strammer inn og rydder
Sletting av såkalte GPO-er er enda et tiltak teamlederen er tilfreds med å sjekke av. Dette er fellesinnstillinger i kommunens IKT (Oslofelles), hvor volum, som følger av en lang IKT-historikk, bidrar til å sette begrensninger på effekten.
– I underkant av 300 policies ble slettet, og et nytt og strengere regime med et eget verktøy for styring av GPO-er er innført. Nå starter vi på den store oppryddingsprosessen, sier teknologisjefen.
Tiles til folket
– Oppgradering av Windows 10 for alle Oslofelles-brukere er en supernyhet som vil komme i løpet av året. Vi kan dessverre ikke si nøyaktig når vi får oppgradert, annet enn at det kommer i 2017, sier Sunnevåg.
Windows 10 er generelt regnet som en raskere, smartere og mer fleksibelt operativsystem enn Windows 7, som kommunens fellesplattform for tiden benytter. Microsoft har sågar sagt at 10 er den siste versjonen som kommer, og at operativsystemet skal oppdateres som evolusjon, noe lignende det Apple gjør med iOS.
Håndterlig omstilling
– Mange av oss har erfaring med W10 på hjemmebane, og som alltid med slike nyheter: Det er ikke alltid det er like stas med ting som ser annerledes ut?
– Det er et poeng å få oppgradert, for W10 er en støttet og sikker plattform. Den gir oss bedre oppfølging fra Microsoft, rett og slett. Etter hvert får de fleste av oss nye PC-er, disse er bygd for å kjøre på moderne plattformer. Når det gjelder utseende, testes dette allerede av noen bruker i dag, både på fjernarbeidsløsningen og på vanlige PC-er. Erfaringen er at de fleste av oss er i stand til å håndtere overgangen, men et uvant grensesnitt vil det nok være for mange. Brukere av AKS vil beholde det Windows 7-lignende utseendet, sier Sunnevåg.
EN NY VERDEN. Evt. keiserens nye tiles. I hvert fall tryggere og bedre støttet, lover UKE Teknologi og forvaltning.
Nye flater
Med Citrix-oppgraderingen i fjor kombinert med nye sikkerhetsløsning for telefoner, iPads og lignende utstyr, jobber vi nå for at Oslofelles-systemer skal kunne tilbys på andre arbeidsflater enn Windows 7, Windows 10 og AKS.
– Dette er et stort skritt fremover for tilrettelegging av en fleksibel arbeidshverdag. P.t. er det visse begrensninger ved at ikke alle fagsystemer er tilrettelagt for mobil, men flere av de største systemleverandørene våre utvikler egne apper og konverterer gamle systemer til web-baserte grensesnitt, sier Sunnevåg.
Se også:
- GPO-sletting kan gi forstyrrelser (13.9.2016)
- Lanserer Oslofelles-portalen (19.8.2016)
- Forbederlig optimist (24.6.2016)
- Oppgraderer Exchange (11.2.2016)
- Stoisk i stormen (15.12.2015)
- Tre oppgraderinger i ett smekk (2.11.2015 )
- Effektene gir seg til kjenne (5.10.2015)
- Lysere driftstider i møte (30.6.2015)