Ny miljøvennlig avtale

Kommunens nye samkjøpsavtale for renholdsprodukter stiller rekordstrenge krav til økotransport, emballasje og miljøvennlige materialer. – Og best av alt: Det er billigere enn før, sier avtaleansvarlig Åse Bjørnstad.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Les om avtalen her

Avtalen som ble inngått før helgen omfatter innkjøp av renholdsprodukter, papir- og plastprodukter og engangsprodukter for alle Oslo kommunes virksomheter. Leverandør er Maske AS, som vi kjenner fra avtalen om kontor- og datarekvisita, kopipapir og skolemateriell.

– Det er mye godt å si om den nye avtalen. Jeg anbefaler folk å ta en titt på produktlisten og de øvrige detaljene på intranett. Vi snakker kinderegg: Grønt for planeten, økonomisk for kommunen og enkelt for oss som skal bruke den, sier Bjørnstad.


TRANSPARENS.
– Gjennomsiktige avfallsposer har mange fordeler. Blant annet kan renovatør se og kontrollere sorteringskvaliteten, og unngå miljøfarlig avfall som elektriske artikler, maling, lakk og spraybokser, sier innkjøpsrådgiver Åse Bjørnstad i Konserninnkjøp.

Enkelt og oversiktlig
Produktene er delt inn i avtalesortiment og i øvrig sortiment. Avtalesortimentet er valgt på bakgrunn av Oslo kommunes forbruksmønster og har spesielt lave priser. Samtidig er øvrig sortiment priset med tilsvarende påslagsprosent, noe som gir forutsigbarhet og en jevnere kostnadsprofil.

– Fra en del andre avtaler kjenner vi problemet med strategisk prising, altså at leverandøren spekulerer i negativt påslag på visse varer for å vinne kontrakter og gi inntrykk av en billigere handlekurv. På denne avtalen forholder vi oss til innkjøpspris pluss et fast påslag, og Maske var billigst på alle tre varegrupper, roser Bjørnstad.

Elbiler og resirk
Og så var det altså grønnfargen. I tillegg til eco-driving og minimumskrav på Euro-klasse 6, har leverandøren lovet at 90 prosent av transporten skal utføres med nullutslippskjøretøy.

Hovedsortimentet har vekt på produkter som er merket og tilfredsstiller kravene til Svanemerke, EU Ecolabel («Blomsten») eller tilsvarende merkeordninger. I tillegg er det angitt hvilke produkter som er laget av resirkulert og gjenvinnbart materiale eller 100 prosent jomfruelig biologisk materiale (ikke plast).

– Dette er aktuelt for eksempel når det gjelder avfallsposer. Fra referansegruppen har vi fått høre om skoleprosjektet om avfallssortering, der de innfører grønne og blå poser slik vi bruker hjemme, for å øve ungene i resirkulering. Renovasjonsetaten signaliserer at de gammeldagse svarte posene er på vei ut. Men avtalen legges opp til å være fleksibel, understreker Bjørnstad.

En typisk samkjøpsavtale
Med den grønne profilen, prisforutsigbarheten og de offensive distribusjonskravene håper Bjørnstad at den nye avtalen peker vei for fremtidige samkjøpsavtaler av samme type.

– Vi vil følge opp avtalelojalitet og priskontroll i innkjøpsanalysesystemet, for å bygge et sterkere regime for bærekraftig forbruk. Jeg håper innkjøperne i kommunen gjør seg kjent med det nye tilbudet, og gir rikelig tilbakemelding på hvordan den svarer til egne behov, sier Bjørnstad.