Helseetaten, Undervisningsbygg, UKE og Bymiljøetaten er blant virksomhetene som har begynt å utnytte mulighetene i kommunens e-læringsverktøy. – Enkel, nyttig og dokumenterbar kompetanseheving, konkluderer Anita Helén Berge i Undervisningsbygg.
Les mer om produksjonskurs i KS Læring her
KS Læring er en nasjonal læringsplattform spesialtilpasset for deling av kunnskap og kompetanseheving i kommunesektoren.
Integreres med HR-systemet
Alle norske kommuner tilbys et eget område på løsningen i tillegg til at en kan benytte felles kurs som andre har laget. Løsningen dekker både nettkurs og påmelding til klasseromskurs, og all kursfullføring logges slik at kommunenes ledere får oversikt over status for egne medarbeidere.
– Implementering av KS Læring er en viktig del av oppdraget vårt, noe som fastslås med stor tydelighet i tildelingsbrevet fra Byrådsavdeling for finans. Det mest spennende akkurat nå er arbeidet for integrasjon mot HR-systemet, som vil gjøre opplæringsaktivitet gjennomført i KS Læring synlig i den enkelte medarbeiders CV, sier Liv Stien Ulvmoen i Konserntjenester organisasjon og ledelse.
ONLINE. Anita Helén Berge i Undervisningsbygg setter pris på mulighetene i KS Læring.
Fremmer delekultur
Anita Helén Berge i Undervisningsbygg er blant de som har blitt kjent med mulighetene i det nye verktøyet gjennom piloten UKE har gjennomført. Hun følger Ny HR-hverdag via plattformen, og er særlig imponert over muligheten til å dele læringsressurser med virksomheter og kommuner over hele landet.
– Kompetansedeling er et ideal som ikke alltid er like lett å realisere. Med denne plattformen gis brukerne en konkret anledning til å bygge nettverk og utnytte eksisterende kunnskap. Tross alt er det mye kompetansekrav som er felles uavhengig av organisasjonsstruktur, sier Berge.
Kan bli enda bedre
Hun har særlig lagt merke til ressursene fra Trondheim, Stavanger, Telemarks-kommunene og Bærum, i tillegg til de øvrige virksomhetene i Oslo kommune.
– Innlogging via ID-porten går veldig greit og brukervennligheten er god. Med sømløs integrasjon til kompetansemodulen i HR-systemet blir det enda bedre, sier Berge.
Sparte seg en IT-anskaffelse
Bymiljøetaten var i ferd med å anskaffe seg et eget e-læringsverktøy da de i fjor vår ble gjort oppmerksom på mulighetene i KS Læring. Nå brukes verktøyet til å lage nyansattkurs, HMS og opplæring av bybetjenter – det som tidligere ble kalt parkeringsvakter. Pengene avsatt til nytt e-læringsverktøy er spart.
– Vi ser store muligheter for bruk av KS Læring. Løpet til Bypatruljeavdelingen er et godt eksempel. Vi har om lag 110 bybetjenter som arbeider med å skape en trafikksikker, trygg og miljøvennlig by. Dette setter krav til omfattende og dokumenterbar kompetanse, som vi nå kan administreres via KS Læring, forteller Torunn Langaas Lybekbråten i Bymiljøetaten.
Anbefaler produksjonskurs
Virksomheten har hatt seks medarbeidere på produksjonskurs. Her var representanter fra både HR-avdelingen, IKT og prosjektdivisjonen, som igjen driver internopplæring av etatens prosjektledere.
– Jeg vil anbefale alle virksomheter å sende dedikerte medarbeidere på produksjonskurs. Da senkes terskelen for å utvikle eget materiale på plattformen, og potensialet kommer skikkelig til syne, sier Lybekbråten.
Sjekk ut disse tilbudene:
Virksomhetstilpasset nettkursproduksjon
Bistand til nettkursproduksjon
Veiledning i innholdsproduksjon
Se også:
KS Læring som nyansattkurs (18.6.2017)
Bli kjent med KS Læring (13.2.2017)