Nå digitaliseres Oslo havn

Med tilknytning til Oslo kommunes systemdriftsavtale har Jens Petter Christensen og Kristian Oterholt i HAV endelig nok datakraft til heldigital styring av anløp, drift og faktura.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Med 3000 anløp, over 100 cruiseskip, og et samlet fraktvolum på 67 millioner bruttotonn losset i over 200 000 containere hvert eneste år, skulle man tro damene og herrene i Norges desidert største havn har erfaring med iskald beregning og små marginer.

Siste på Oslofelles
Mandag 19. mars 2018 ble de også lettere historiske i lokal IT-sammenheng, da foretaket ble den siste av kommunens virksomheter til å knytte seg an til felles driftsmiljø, bare tre dager før innføring av ny systemdriftsavtale med Sopra Steria.

– Det er greit med litt tidspress, da blir ting prioritert og man får det unna, sier ledende havneinspektør Kristian Oterholt.


FRA CELLULOSE TIL SILISIUM.
– Med den nye systemdriftsavtalen er det fantasien og ikke kapasiteten som setter digitaliseringsgrensene, fastslår Kristian Oterholt og Jens Petter Christensen. Her med kikkert, pappskip, stikkpasser og ringperm med oppdaterte draft.

Nødvendig omstart
Og i kommunen hvor de fleste er spesielle, har de fremstått med mange særegne behov og individuelle løsninger, i hvert fall sett fra haugen på Helsfyr.

– Vi har stelt for oss selv, ja. Samtidig har vi merket stadig tydeligere at det koster å holde ved like en egen portefølje og infrastruktur. En del av utstyret begynte å trekke på årene, og ved utgangen av fjoråret sto vi overfor betydelige investeringer, forteller Tore Beitveit, seksjonsleder økonomi og IT.

IT nærmere havnedriften
Samtidig lokket Tore Johannessen og Lars Bergersen i UKE-Kundeteamet med et tilbud som var for godt til å motstå. Overgangen til felles driftsmiljø ble koordinert med intern utskifting av tynnklienter til PC, IPVPN og oppgradering av svitcher og trådløse aksesspunkt for å gi best mulig brukeropplevelse. I tillegg vanket oppgradering av alle fagsystemer til siste versjon, inkludert Windows 10.

– Overgangen fra eget miljø til felles IT har gått på rekordfart, og jeg vil si med imponerende kvalitet. Noe av det beste er at våre egne IT-medarbeidere har kunnet stige i tjenestepyramiden. Med stabil drift og ny funksjonalitet kan vi konsentrere oss om krav og behov fra forretningssiden, sier Beitveit.

Bedre havnedrift
Alle skip over 500 bruttotonn i norske farvann rapporterer frakt, opprinnelse, bemanning, dimensjoner, anløp og eventuelle servicebehov i Kystverkets system SafeSeaNet. På den nye systemdriftsavtalen får HAV utnyttet denne informasjonen til fulle i sitt eget (norskutviklede) styringssystem Portwin, som igjen kommuniserer med økonomisystemet.

– På vår tidligere Citrix-baserte system har vi rett og slett ikke kunnet digitalisere havnedriften. Det har vært mye punsjing og papirbasert bokholderi. Integrasjonene i det nye systemet er tryggere, kjappere og gir langt bedre datafangst, sier havnekaptein Jens Petter Christensen.


SKJERMTROLL.
IT-sjef Tore Beitveit, trafikkleder Espen Hansen, havnekaptein Jens Petter Christensen, ledende havneinspektør Kristian Oterholt og trafikkleder Ole Sebastian Lunde nyter 180 graders utsikt til alle krikekroker av Oslo havn.

Bestill via Kompass
Til sammen 75 applikasjoner er blitt overført fra HAVs IT-miljø og inn på kommunens fellesdrift. Og med den nye systemdriftsavtalen kan virksomheter bestille fra et dynamisk tjenestespekter via Kompass.

Enkeltapplikasjoner som Skype for Business, Prosjektportalen og MDM kan bestilles rett fra skyen, så vel som mer fullstendig applikasjons- og basisdrift, tjenesteovervåkning og automatiserings- og selvbetjeningstjenester.