Mer grønt i vente

Oslo kommune skal øke innkjøpsandelen økologisk mat til minst 50 prosent. Dermed kommer vi til å se store endringer i samkjøpsavtalene fremover.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Anskaffelser er ikke bare anskaffelser. Og politikk er ikke bare politikk. I høst fikk Oslo kommune angitt en ny retning, hvor bolig, bilisme, privatisering og sykkelveier utgjorde viktige kulepunkter.

Fra jord til bord
Økologi og vegetarmat var andre sentrale signaler. Byrådserklæringen fastslår at Oslo kommunes virksomheter skal øke innkjøpsandelen økologisk mat til minst 50 prosent, og at det skal serveres vegetarmat i alle kommunens kantiner minst én gang i uken.

– Konserninnkjøp er i gang med en rekke tiltak for å bidra til at byen når sine ambisiøse mål for mer bærekraftig mat og drikke. Underveis setter vi oss fore å endre både leverandørmarkedet og vanene til oss konsumenter, sier avdelingsdirektør Gunnar Wedde.

matavtalen_oekologisk_843
«CATCH UP». Ebbe Abildgaard Sørensen og Tale Nergård Rønne skal gjøre sitt til at økologiandelen øker i Oslo kommune.

Bestepraksis og samarbeid
En suksessfaktor i Oslo kommunes økologiske omlegging er evnen til å lære av byer som har kommer lenger enn oss. København er blant disse, her har man lyktes med å oppnå en økologiandel på 90 prosent av matinnkjøpet.

– I Danmark har man blant annet fått til felles innkjøpsavtaler for flere kommuner og skapt god dialog med markedet omkring økologiske produkter. Vi vil ta initiativ til et samarbeid mellom kommuner og andre offentlige etater, Økologiske Østland. Dette kan bidra til forutsigbarhet og økt økologivolum for matvareleverandørene, sier innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen.

Frihet eller tvang
Den nåværende samkjøpsavtalen for mat- og drikkevarer har stort økologisk utvalg. Avtaleansvarlig Tale Nergård Rønne ser imidlertid for seg et tydelig avtrykk fra byrådserklæringen når den erstattes senere i år.

– Kaffe er blant produktene vi har størst omsetning på. Hele utvalget til kaffeavtalen er rettferdig produsert og sertifisert gjennom UTZ eller Fairtrade, som stiller krav til både sosialt og miljømessig riktig produksjon og distribusjon. Vi vurderer nå mulighetene for å tilby utelukkende økologisk dyrket kaffe og andre enkeltprodukter, som for eksempel ost, sier Rønne.

Nye avtaleområder
I tillegg vurderes avtaler på produktområder som melk, frukt/grønt og sågar fersk kjøtt og fisk. På alle felter avstemmes kostnad, utviklingspotensial, kvalitet, transportbehov og markedsutvikling mot kommunens målsetning om å øke andelen av sunn, bærekraftig, etisk forsvarlig og fersk kost.

– Virksomhetenes innkjøp har p.t. relativt lav økologiandel, så det er ingen tvil om at vi har et stykke å gå. Vi skal også unngå å snuble i overdrevent ambisiøse initiativer, derfor gjelder det å arbeide smart. Vi vil invitere til kollektive idémyldringer for å sørge for at vi setter riktig fot først i dette viktige arbeidet, sier Wedde.

Har du innspill eller ideer? Kjenner du til eksempler på noen som har lyktes med overgangen fra konvensjonell til økologisk mat og drikke? Bruk kommentarfeltet eller send en e-post til anskaffelser@uke.oslo.kommune.no.

Les mer om erfaringene fra Danmark

3 tanker om “Mer grønt i vente

  1. Gunn Ritha Øvergård

    Endelig:-) Dragen fritidsklubb i bydel Grünerløkka gleder seg .Vi er miljøsertifisert , spiser kun vegatarmat og helst økologisk så dette blir bra!
    Vi er verdens første Fairtrade fritidsklubb og blir ikke lei oss om dere OGSÅ har fokus Fairtrade varer: )

    1. Svein Jørgen Kjenner Johansen Innleggsforfatter

      Så spennende. Hører gjerne mer om hvordan dere gjør det og hvilke erfaringer dere har gjort med tilgang og matvarer av god kvalitet.

Det er stengt for kommentarer.