Etter et 2014 som må beskrives som et «annus horribilis» med hensyn til driftsstabilitet, ser 2015 allerede langt lysere ut. – Vi er i siste fase av Oslofelles1.0-avviklingen, sier teknologisjef Tor Arild Sunnevåg i UKE.
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
Denne teksten skal handle om virtualisering. Selv om den egentlig skulle handle om driftsstatus. Men status for UKEs IT-drift er kort oppsummert «OK» (vi kommer tilbake til den).
Årsaken til at den er OK er virtualisering. Og et sett med infrastruktur-prosjekter som bringer et smil på fjeset til Helsfyr-nerder: Flytting av datahaller, overføring av servere fra Oslo Felles 1.0, etablering av databasehoteller, opprydding i brannmursåpning og ikke minst virtualiseringen av driftsmiljøet.
AV MED SINNAKLÆRNE. Bare smil å se når UKE endelig kvitter seg med arven fra Oslofelles1.0. (Foran: Tor Arild Sunnevåg i IKT Leverandør. Bak: Herværende artikkel visuelt fremstilt).
Samlet og sterk
Utgangspunktet, eller problemet, som så ofte når det gjelder IT, er historien. Så følg med nå: Oslo kommunes datakraft er knyttet til serverne. Hver server snakker med en eller flere rutere, som igjen snakker med lagringsløsning, PC-er, printere og andre rutere og switcher. Trenger du mer kraft, hekter du på flere servere. Snart har du veldig mange servere. Mange ledninger imellom hver server, mange steder ting kan gå galt.
– Virtualisering betyr i denne sammenhengen at vi etablerer et ekstra lag med programvare, i vårt tilfelle VMWare, over serverparken etter å ha samlokalisert og oppgradert den. I stedet for 1200 mer eller mindre stabile enkeltservere, har vi nå ett virtuelt miljø som kan betjene hele kommunens behov, forteller en stolt Tor Arild Sunnevåg teknologisjef i IKT Leverandør i UKE.
Fleksibelt
– Hvorfor er det så gjevt?
– Ett virtuelt miljø er mye mer fleksibelt enn en desentral modell hvor hver enkelt server må slite med «sine» applikasjoner. For eksempel kan vi bedre utnytte ubrukt prosessorkapasitet. Vi kan også automatisk overføre oppgaver til andre clustre dersom enkeltservere får nedetid. Det er kort sagt en helt ny verden, sier Sunnevåg.
Skyer på horisonten
En annen gigantisk fordel med et virtuelt servermiljø er muligheten til å integrere skytjenester, altså programvare levert via internett.
– Virtualisering er allerede i utgangspunktet en slags skytjeneste. Graden av sikkerhet, fleksibilitet, stabilitet og brukervennlighet vil være den samme om vi gjør dette riktig. Dette vil i bunn og grunn handle om hvor tjenestene produseres. Noen produseres på vår plattform, andre for eksempel hos Microsoft. Men det er like fullt Oslo kommunes tjeneste, og vi er ansvarlig for sikkerhet og effektive integrasjoner, sier Sunnevåg.
– Hva med Office 365? Microsoft har signalisert at de i fremtiden vil levere Office kun som en skytjeneste?
– Dersom Oslo kommune skal ta i bruk Office365 vil filene ligge sikkert hos oss, mens selve Office starter opp i skyen. Uansett vil brukerne oppleve dette som en del av Oslofelles, sier Sunnevåg.
Gjenstående smårusk
Så hvorfor er ikke absolutt alt superbra hver dag og hele tiden? Om 2015 har vært stillere og bedre enn fjoråret, har flere av oss likevel følt oss noe «ustabile», ikke minst i forbindelse med sikker utskrift (SafeCom).
– Problemet med en del av ustabilitetene så langt i år, er at vi ser ut til å ha dratt med oss en del gamle innstillinger fra Oslofelles 1.0, og ikke minst feil som følge av avviklingen av Oslofelles 1.0. Vi beklager dette, og må bare be alle som har problemer om å fortsette å melde feil i BOKS, slik at vi får håndtert dem så fort som mulig, sier Sunnevåg.
Meld feil
UKE går nå inn i en planleggingsfase for oppdatering av Citrix og nevnte VMWare. Antall endringer vil i en periode gå ned, noe som vil gi en bedre driftssituasjon. Etter planleggingsfasen vil selve oppdateringen starte og dette vil gi litt lugging i brukeropplevelsen sent i høst og i vinter.
– Det vil heldigvis ikke være noe i nærheten av situasjonen i fjor, for nå er vi i en ny verden. Men det kan bli litt ekstra påloggingstid noen dager og litt «kengurubensin». Følg med på driftsmeldinger og vær snill å melde feil. Slik blir vi bedre og kommer oss kjappere i gang med løsningsarbeidet, sier Sunnevåg.