Lokale helter gir digital livshjelp

Så langt i år har arbeidsmarkedsbedriften Oslokollega videresolgt over tusen ferdigbrukte PC-er fra Oslo kommune. – Vi rekker tusen til, og gjerne like mange mobiltelefoner, sier teknisk sjef Kristian Sørensen.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

IT-retursuksessen vi her snakker om er førsteårsresultatet av Oslo kommunes samarbeidsavtale for retur av PC-er, telefoner, skjermer og annet lett IT-utstyr. Avtalen ble inngått i november med arbeids- og inkluderingsbedriften Ilas, som siden har fusjonert med bransjefellen Itas og altså skiftet navn til Oslokollega.

– Avtalen er blant de mest spennende vi har inngått de siste årene. For oss i kommunen er poenget enkelt: Alt IT-utstyr har et internt livsløp i våre virksomheter. Det kjøpes, og på ett tidspunkt er det på tide å kvitte seg med det. Da er det viktig at vi kontakter Oslokollega, og avtaler et tidspunkt for kostnadsfri henting, sier avtaleansvarlig Trond Håvard Søreng i Konserninnkjøp.


FRANKENSTEIN OG HANS «MONSTRE». Kristian Sørensen i Oslokollega poserer foran selskapets egendesignede oppsett for PC-rens. I bakgrunnen Trond Håvard Søreng og Mariann Karlstad i Utviklings- og kompetanseetaten.

Dermed inntreffer kinderegg-effekten som er grunnen til at Søreng er så begeistret. Arbeidstrening, næringsutvikling, gjenbruk og bombesikker IT-avhending er en bukett av så sosiale og grønne avtaleeffekter at det sannelig tør kjennes hele veien fra Lambertseter, ned til sentrum og inn kontorvinduet til finansbyråden.


«SKALPELL, SØSTER». Mobildoktor Iqbal Mohamad dykker ned i innmaten til en iPad klar for neste liv. – Vi kunne videresolgt ennå flere hvis folk var mer påpasselige med å løsne dem fra iCloud, sier han.

Vinn-vinn
Leverandøren er altså en arbeids- og inkluderingsbedrift, som betyr at de leverer ulike typer arbeidsmarkedstrening basert på tiltak bestilt fra NAV. Disse har offentlige tbf-er som VTA, TIA og AFT, det viktige for oss i kommunen – som også eier 1/3 av selskapet – er at de sysselsetter 225 Oslo-innbyggere som ellers hadde hatt problemer med å komme i jobb.

– En viktig del av oppdragene våre kommer fra IT-retur. Kommunikasjon, henting, reparasjon og videresalg. Det er spennende arbeid, og ikke minst er vi svært stolte av å kunne tilby rimelig IT-utstyr i topp kvalitet til folk i andre enden, sier teknisk sjef i Oslokollega, Kristian Sørensen.


MED BUKEN ÅPEN. En tapper pasient, blant kommunens gamle Dell-maskiner, klargjort for operasjonsbordet.

Gjør gull av gråplast
Han benytter anledningen til kaste ut ros til kommunens virksomheter. Kemnerkontoret, bystyresekretariatet, Renovasjonsetaten, Bymiljøetaten og Kommunerevisjonen er blant flinkisene som både steller pent med utstyret sitt, og behørig sørger for henting i henhold til samkjøpsavtalen.

– Stadig flere innser at det ligger verdifulle ressurser i materiale man selv er ferdig med. Brukt er ikke ubrukelig. Det eneste jeg skulle ønske at folk kunne bli bedre på, er avhending av mobiltelefoner. Særlig iPhoner må avregistreres fra iCloud før avhending, det smerter oss å måtte kassere fine ting fordi vi ikke kommer forbi personlige kontoinnstillinger, sier Sørensen.


IT-NERDING PER ARBEIDSMARKEDSTILTAK. Nikita Zaikin og Atif Mohammad legger siste hånd på en bunke laptop-er nylig innkommet fra Bymiljøetaten.

(Nesten) alt kan repareres
– Hva gjør dere helt konkret med utstyr som kommer inn?

– Den første grovsorteringen skiller ut maskiner som ikke kan videreselges. Fra disse plukker vi brukbare deler som brukes i verkstedet, resten sendes til elretur på Ulven. Ca. 75 prosent av PC-ene vi får fra dere kan imidlertid selges videre. De kjøres først gjennom en sju gangers disksletting, tilsvarende DoD 5220.22-M under ISO 9001-standarden. Deretter er det gjerne en generell rengjøring og utskifting av kjølepastaen. Til slutt utstyres maskinen med gratis-programpakken Libra Office, og så er det ut i butikken, sier Sørensen.


IKKE BARE PC. Oslokollega tilbyr arbeidspraksis innen blant annet hotell- og kafédrift, kantine, pakketjenester og sykkelreparasjon, i tillegg til IT. Her er det Bjørn Odden og Matthias Clapier som klargjør et gammelt fartsvidunder.

Allsidige bruktkjøpere
– Hvor bærer det så?

– Kundene våre er veldig forskjellige. Mange privatpersoner velger å kjøpe en billig og pålitelig PC til barna fra oss. Eldresentre. Ungdomsklubber. Studenter. Asylmottak. Én dame kjøper ti PC-er i måneden som hun sender til et barnehjem i Bosnia. Maskinene vi selger for en tusenlapp har ofte langt bedre kapasitet enn de du betaler fem ganger så mye for på Elkjøp, sier Sørensen.

Ta gjerne en høstrengjøring
– Noen avsluttende visdomsord?

– Ikke stort annet enn takk for all businessen. Dere skal vite at utstyret som leveres på returavtalen vår bidrar til mye nytte og glede. De virksomhetene som ennå har PC-er og telefoner liggende i skuffer og skap, kan gjerne ta en ekstra innsamlingsrunde og bestille henting. Det er tryggere, hyggeligere og bedre at vi får gitt utstyret nytt liv, enn at det ligger usikret rundt i kommunens lokaler, sier Sørensen.

Se også:
Blåser nytt liv i gammelt PC-utstyr (22.11.2016)
Samarbeidsavtale for henting og gjenbruk av IT-utstyr (intranett)