Kaffeavtalen klar

Utsøkt velsmakende, billigere enn før og hundre prosent rettferdig kaffe klar til bestilling.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

«Livet er ikke det værste man har …» Dette har vært omkvedet fra Tale Nergård Rønnes kontor når de ringer fra bydeler, rådhus og fagetater de siste månedene. «… om lidt er kaffen klar».

En bedre avtale
Men etter flere runder med forhandling, smaksprøver, kontraktspørsmål og terping på sporbarhet og rettferdig handel, står kommunen endelig med en ny rammeavtale for kaffe og leie av vann- og kaffemaskiner.

– Det er få avtaleområder hvor jeg har merket større engasjement, noe som vel er bra. Jeg tror vi har endt med en bedre avtale som følge av den ekstra grundige prosessen, sier avtaleansvarlig Tale Nergård Rønne.


VELBALANSERT OG AROMATISK. Avtaleansvarlig Tale Nergård Rønne med en kraftig mellombrent, fyldig og velbalansert kaffe med en myk avrundet syrlig aroma. (Skrap på bildet for duftprøve).

Mange slurker
Hun deltok selv i smakspanelet sammen med representanter fra Bymiljøetaten, Utdanningsetaten og UKE, og innrømmer at den utstrakte smakingen kan ha bidratt til et smått rystet søvnmønster og noe mer rastløs sittestilling på kontoret og bussen hjem.

– Smak har vært viktig for oss, som rimelig er når det er snakk om et produkt som faktisk skal nytes. Så vil det rimeligvis være delte meninger på det feltet, også blant oss i smakspanelet. Selv liker jeg den nye kaffen, og ikke minst at både produktene og maskinleie er billigere enn før, sier Rønne.

Rettferdig og bærekraftig
All kaffen er dessuten Utz- eller Fairtrade-sertifisert, noe som også var en avgjørende faktor i valget av leverandør og produktutvalg.

– Den vinnende leverandøren hadde opprinnelig en annen handelssertifisering, men den var ikke god nok for oss. Vi er veldig tilfreds med å tilby hundre prosent rettferdig og bærekraftig vareutvalg, både innen kakao, espresso, pulver- og malt kaffe og hele bønner, sier Rønne.

Leverandøren er også svanemerke-sertifisert, noe som innebærer at kaffemaskinen bruker lite strøm og er miljøvennlig produsert, og at det er lave klimagassutslipp i driften av kaffetjenesten.

Nytt tilbud til stordrikkere
Den nye avtalen tilbyr et utvalg av vann- og kaffemaskiner tilsvarende den forrige, i tillegg til et større, hurtigserverende apparat, slik man gjerne finner på hotellrestauranter og konferansesteder.

– De fleste maskinene vi har benyttet til i dag trakter kaffe én og én kopp ved bestilling. Til virksomheter med ekstra stort forbruk tilbyr vi nå maskiner som kontinuerlig produserer ferdig kaffe, slik at drikken kommer i samme øyeblikk som man bestiller, lokker Rønne.

Ta en titt på Fairtrade-hovedstaden Oslos nye film om rettferdig handel og valgene vi tar hver dag.

Se også:
Øker forpliktelsen til etisk handel (25.4.2017)
Kan ting anskaffes mer rettferdig? (3.10.2016)

Kaffeavtalen (intranett)