– Oslo kommune er heldig som har nærhet til en av de mest innovative utviklermiljøene i hele verden, sa utdanningsbyråd Tone Tellevik Dahl på Møteplass for innovative anskaffelser.
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
Innovasjon må være blant verdens letteste temaer å snakke om. Alle vet hva det er, ikke minst vet de fleste av oss så altfor godt hvordan det motsatte av innovasjon ser ut.
Munnhell om begge deler er enkelt å komme på, for ikke å snakke om de gode eksemplene. Steve Jobs, Elon Musk, Arkimedes, Birkeland-Eyde. Og de som både kan være gode og dårlige, som Nokia, Kodak, IBM og Idar Vollvik.
GAMMEL TEKNOLOGI. Assisterende avdelingsdirektør i Utdanningsetaten, Bjarte Rørmark, sverget til papirutskrift på Møteplass for innovative anskaffelser.
Vi vet at innovasjon bør stimuleres, vi kjenner til bruddet med det bestående som må inngå i en innovativ oppskrift. At en lys idé ikke alltid er nok.
Så er det selvsagt slik, at når ting har vært snakket mye om og publikum tror de kjenner stoffet, så blir det mer utfordrende å faktisk si noe. Desto mer imponerende var det folk ble servert på Møteplass for innovative anskaffelser 27. november. Borte var Henry Ford-analogiene og de enkle besvergelsene for hvor bra alt ville blitt om alle andre bare var litt mer åpne for nye ideer.
I stedet studerte man det nære, det med potensial, det som ennå ikke har overtatt og endret verden, men som vi har tro på. Som bare delvis er ferdig med å begå egne feil, som har funnet sammen i «klynger», i samarbeid med bevilgende myndigheter; både på, under og over offentlighetens radar.
INNOVASJONSDILEMMA. – Dagens utdanning skal forberede elevene på jobber som ennå ikke finnes, som skal skapes ved hjelp av teknologi som ikke er utviklet, for å kunne løse problemer vi ennå ikke er klar over, sa adm.dir. Heidi Austlid i IKT Norge.
Norsk næringsliv er nemlig ikke aller verst med hensyn til innovasjon. Det investeres rundt 60 milliarder kroner årlig på innovative utviklingstiltak. SkatteFunn, Forny 2020, brukerstyrte forskningsprosjekter, offentlige og private FoU-kontrakter og klyngesatsinger som NCE gir håp om fortsettelse av en industrialder som har vært preget av fiskeri og fossilbrensel.
Innen læringsnæringen har blant andre Fronter, Itslearning og Kahoot skapt globale avtrykk. Nå står en ny generasjon digitalister klar for å bety noe i verdenssammenheng. Da er det godt offentlige innkjøpere flokker seg til for å lære.
Se også:
- Lær av læringsnæringen (28.10.2015)
- Kunsten å snakke med leverandøren (5.6.2015)
- Hvor innovative kan vi være? (25.3.2015)