Førstkommende onsdag kommer arbeidsmiljøundersøkelsen 2020, et viktig målepunkt for det faglige og sosiale forbedringsarbeidet i etaten.
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
Dette er undersøkelsen som i fjor ble gjennomført under navnet digital vernerunde. Hovedfunnene viste at UKE-ansatte i stor grad trives på jobb, har tillit til lederen sin, og vet hvordan man skal håndtere eventuelle utfordringer i hverdagen, men noe uklarheter rundt rollebeskrivelsene. Mange rapporterte også om en krevende arbeidsmengde.
– Det blir spennende å se hvordan disse og andre tendenser har utviklet seg i løpet av det siste året. Flere av lederne har gjort en imponerende innsats med å bearbeide resultatene fra sin enhet, sier Lene Moum i HR og etatskommunikasjon.
Arbeidsmiljøundersøkelsen erstatter altså fysisk vernerunde i UKE. VIKTIG: Hvis du opplever at det er forhold som er viktig for ditt arbeidsmiljø og som ikke er tema i undersøkelsen, så kan du ta kontakt med hovedverneombud eller HR.

Oppdatert utgave
I samarbeid med fagforeningene er det lagt til noen få spørsmål fra fjorårets undersøkelse. Noe er presiseringer vedrørende arbeidsmengde, autonomi og konflikthåndtering, for at organisasjonen skal kunne arbeide mer målrettet med det videre forbedringsarbeidet.
– I tillegg har vi tilføyd en ny del hvor vi spør hvordan folk opplever effektene av omorganiseringen i 2018. Spørsmålene går konkret på de forretningsmessige målene vi har satt oss, og den generelle opplevelsen av UKE som arbeidsplass i etterkant av prosessen. Dette vil behandles selvstendig, men det blir likevel spennende å lese resultatene herfra opp mot hoveddelen av undersøkelsen, sier kollega Adrian Bracht.
– Årets undersøkelse har derfor litt flere spørsmål enn sist, men det tar ikke mer enn ti minutter å svare, sier Moum.
Alle svarer
– Hva med de som var helt nye eller ikke jobbet i UKE 1. juni 2018, skal de også besvare?
– Ja, spørsmålene er utformet slik at alle kan besvare. Det er viktig å huske at enhver undersøkelse av denne typen er en her-og-nå-måling. Selv om vi spør i lys av noe som har skjedd tidligere, er vi alltid ute etter ditt inntrykk her og nå, sier Bracht.
Videre oppfølging
– Så titusenkronersspørsmålet: Hva skjer med svarene mine når jeg har gjennomført?
– Vi har presentert undersøkelsen for etatsledelsen, som har det formelle ansvaret for den videre bearbeidelsen. Seksjons- og avdelingsledere vil motta en informasjonspakke som veileder dem i hvordan arbeidsmiljøundersøkelsen skal brukes videre. Vi leverer resultatrapport til ledere for team og seksjoner av en viss størrelse. Noe oppfølging vil gjøres på avdelingsnivå, annet lenger «ned». Dette vil i stor grad bestemmes av avdelingsledergruppene, sier Moum.
– Til slutt; kan man spørre underveis om man er i tvil om hvordan enkeltspørsmål skal besvares?
– Ja, gjør gjerne det. Man kan bruke UKEs HR-gruppe på Workplace, eller bare komme innom oss i femte etasje, sier Moum.
Svarfrist er 6. mars 2020.
Det blir mer om arbeidsmiljøundersøkelsen på Midt i UKE onsdag.
Se også:
Arbeidsmiljø i UKE (29.3.2019)
10-FAKTOR kommer i dag (21.10.2018)