Håndholdt byutvikling

Med de nye parkerings- og bymeldings-appene tar Bymiljøetaten sats og hopper ned i lommene (og forhåpentligvis inn i hjertene) til byens innbyggere.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Bymiljøetaten (BYM) er en relativt fersk enhet i Oslo kommune. Og som navnet antyder, dette er gjengen som sørger for å holde liv i fellesarealene våre, altså veier og gater, torg, parker, idrettsanlegg og friområder. Eller «gjøre Oslo trygg, vakker, miljøvennlig og sporty», som de selv sier.

– Det er en stor dimensjon av innbyggerdialog i oppdraget vårt. Byen er til for folk, den skapes av oss som oppholder oss her. Derfor er det viktig å ha 24/7 tilgang på kommunen, enten man ønsker å melde feil eller ønsker å benytte seg av et tilbud, sier IT-utviklingssjef Tom Ekeheien.

ekeheien_bym_apper_843
UKE+BYM=Innbyggerdialog. Prosjektleder Heidi Nordin i UKE jobber sammen med Bymiljøetatens Tom Ekeheien (foran), Gunnar Wold og Halvor Næss Skavlan for å lage en ny og bedre BYMelding.

Digital asfaltering
Ekeheien snakker som en sann disippel av prosjekt Elektroniske tjenester. En by til stede for innbyggerne, i kontinuerlig forbedring for å sikre at man får gjort det man ønsker, når man ønsker det. Hvor IT er en muliggjører for en offentlig forvaltning som ønsker dialog og lave terskler.

– Appen BYMelding er flaggskipet i så måte. Fra den får vi sanntidsmeldinger om gatelys, hull i veien, tagging eller parker som trenger en gressklipp, direkte fra de som bruker byen. Til neste år blir den enda bedre, da kommer en versjon hvor hele tjenestelivsløpet foregår «uberørt av menneskehender». Innbyggeren melder, oppdrag sendes til entreprenør, som utfører jobben og e-fakturerer kommunen, sier Ekeheien.

Utviklere innomhus
Denne tankegangen preger også etatens nye parkerings-app, som Ekeheien beskriver som en konkurrent til Easypark-appen.

– Den er til testing i disse dager og vil lanseres over sommeren. Prinsippet er enkelt, appen registrerer hvilken takstsone du er plassert i, og tar betalt for hvor lenge du ønsker å stå. Vi har et eget team som sikrer døgnkontinuerlig oppetid; på denne måten bygger og utvikler vi kompetanse, snarere enn å gjøre oss avhengige av eksterne leverandører, sier Ekeheien.

Mer i vente
Med teknologi plassert i lommene på folk som gjør det mulig å betale for tjenester samtidig som man kan kjentgjøre hvor man befinner seg, ser Ekeheien få begrensninger for umiddelbar tjenesteforvaltning.

– Både piggdekkoblat, handicapparkering og lading for el-bil vil lanseres rundt samme tid som parkerings-appen. Kanskje utvikler vi en lignende tjeneste for el-sykler, og en opplysningstjeneste for planlagt vårrengjøring. Vi har et eget prosjekt for digitalisering av planlegging og vedlikehold av veier og skilt, og vurderer en ny app med prognosefunksjon for luftkvalitet og føreforhold i Marka, sier Ekeheien.