Grønne anskaffelser; miljøbyråden kommer

Møteplass for innovative anskaffelser 27. mai er farget i grønt. Vi får storfint besøk og vitnesbyrd fra virksomheter og andre med grønne og innovative erfaringer.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Hvilke erfaringer har Kommune-Norge med grønne anskaffelser? Og hvorfor er det viktig for en virksomhet å ikke alltid bestille en konkret løsning, men heller øve seg på å beskrive egne behov?

– Jeg er veldig spent på fredagens arrangement. Sikkert er det at vi knapt har avholdt et mer høyaktuelt arrangement i denne serien. Vi får besøk fra miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg og Citymart-direktør Sascha Haselmayer, så jeg regner med stor interesse fra ansatte i mange virksomheter, sier André Joachim Frank i Konserninnkjøp.

andre_frank_mia_gronne_anskaffelser_844
IKKE HELT GRØNN. – Oslo kommune er neppe utlært når det gjelder å anskaffe miljøvennlig. Men vi har mye å lære av hverandre, sier André Joachim Frank i Konserninnkjøp.

Åpent for alle
Arrangementet finner sted i lokalene til næringsfellesskapet Mesh i Tordenskioldsgate førstkommende fredag 27. mai klokken 9. Det er gratis og åpent for alle som er interessert i innovasjon, næringssamarbeid og grønne innkjøp. Fullt program og påmelding finner du her.

– I tillegg til de mer celebre gjestene får vi også presentert konkrete caser fra egen organisasjon. Vann- og avløpsetatens NoDig viser hvordan innovasjon kan redusere lokal miljøbelastning, transportbehov og ressursbruk, mens Omsorgsbygg kommer for å dele sine erfaringer med leverandørdialog i forbindelse med Bellona-samarbeidet «Fossilfrie byggeplasser».

Flere fasetter av grønt
– Det spørres i programmet: «Hva er grønne anskaffelser». Vet du svaret?

– At en anskaffelse er grønn kan bety at produktet eller tjenesten er miljøvennlig, som for eksempel elsykler eller ubleket papir. Mer spennende er en anskaffelse hvor man tenker innovativt rundt miljøkrav, leverandørdialog og livsløp. Dette har jeg forventninger om at jeg skal vite mer etter fredag formiddag, sier Frank.

Nærings- og byrådssamarbeid
Møteplass for innovative anskaffelser (MiA) er et samarbeid mellom byrådsavdelingene, Bymiljøetaten, Utviklings- og kompetanseetaten og næringssamarbeidet Oslo Business Region.

MiA kommuniserer offentlig sektors behov til næringslivet, med innovasjon som sitt overordnede motiv. Tidligere temaer har vært leverandørdialog og læringsteknologi. Hensikten er å utveksle kunnskap og erfaringer om innovative anskaffelser, for å utvikle Oslo til å bli verdens beste by å leve i.

Se også:
•    Innovativ og nær læringsnæring (9.12.2015)
•    Lær av læringsnæringen (28.10.2015)
•    Hvor innovative kan vi være? (25.3.2015)
•    Kunsten å snakke med leverandøren (5.6.2015)