Førstemann med nytt fibernett

Dagsenter for fysisk funksjonshemmede i Bydel Grünerløkka er første tjenestested som gikk fra kobberledning til fiber som del av IPVPN-avtalen med Telenor.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

IPVPN-avtalen ble klar i fjor vår: Etter en årelang ørkenvandring med linjekapasitet flere steder på 2 Mbps (to megabit per sekund-overføring, dårligere enn de fleste av oss har på telefonen), får alle Oslo kommunes tjenestesteder forbindelse på minimum 100 Mbps. Femti ganger så god internettforbindelse, med andre ord.

Mindre hakking, det er så. Viktigere: Langt bedre forutsetninger for å bygge og tilrettelegge for nye, digitale prosesser og tjenester.


VERDEN VIA FINGERTUPPENE. Dagsentergjest Tor-Einar Ruud tester ut den nye fiberforbindelsen. Kursleder Roberto Sepulveda og styrer Berit Heggen poserer i bakgrunnen.

Dagsenter for fysisk funksjonshemmede i Bydel Grünerløkka var altså først ut. Senteret er blant de minste tjenestestedene, og neppe blant arbeidsstedene våre at potensialet for digital tjenesteutvikling er størst.

Lettvekts-IKT
Medarbeiderne benytter kommunens fellesprogrammer via tynnklient, så linjebelastningen er uansett beskjeden. Kanskje var dette også grunnen til at de ble plukket ut til å stå først i køen; her leveres tjenestene i levende live – ikke hovedsakelig via en datalinje.

– Vi er bare ni ansatte, og jeg kan bekrefte at vi ikke er veldig modne brukere av kommunens IKT, ja. Vi bruker e-post, fellessystemer som HR- og økonomisystemene. For øvrig består hverdagen av å bidra til en meningsfull hverdag for brukerne våre – vekk fra skjerm og tastatur, sier styrer Berit Heggen.

Enkel og grei installasjon
Dagsenter for fysisk funksjonshemmede er blant de eneste i sitt slag i Oslo. Hit kommer innbyggere fra hele kommunen. Folk med fysiske funksjonsevner av ulike grunner så nedsatt at de ikke kan være i jobb. De tilbys kulturopplevelser, malegrupper, spanskkurs, dans og ulike sansestimuli. Og noen ganger enkle IKT-tilbud, for eksempel musikkonkurranser, quiz og spill.

– Overgangen til fiber fungerte enkelt og greit. Vi fikk en beskjed om det passet en bestemt dag, da dukket det opp en høflig ung mann som boret og skrudde litt i veggen en times tid. Etter noen dager kom en boks i posten, og folkene fra Telenor kom tilbake for å installere den. Det hele var knapt merkbart og veldig greit gjennomført, sier Heggen.

Laster raskere
– Har dere merket noen forbedring med det nye superbredbåndet?

– Det er nesten flaut å si det, men overgangen har ikke vært voldsom. Jeg bruker så lite tunge dokumenter. Men jeg merker at nettaviser og sånn laster fortere. Sider med mye bilder og reklame bare spretter opp med én gang, slik var det ikke før, sier Heggen.

Når det gjelder fremdrift for øvrig, har flere virksomheter siden blitt flyttet over på ny fiber i tillegg til dagsenteret i Trondheimsveien. I løpet av vårmånedene vil utbyggings- og utrullingstakt øke ytterligere, noe som vil vedvare resten av året.

Du kan følge prosjektfremdriften på intranettsiden for IPVPN

Se også
IPVPN: Gravingen kan begynne (15.9.2016)
Endelig IPVPN-avtale (6.5.2016)