Forbederlig optimist

– Vi får stadig flere brukere over på nye AKS, kommunens endringsregime fungerer, og driftsstabiliteten bedres for hver måned. Så er det ergerlig når 35 servere plutselig tas ned ved en feil, innrømmer teamleder Tor Arild Sunnevåg i Teknologi og forvaltning.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Velger man seg jobb innen IKT i UKE, bør man kunne ta litt juling. Så det er nesten så det var passende da teamleder Tor Arild Sunnevåg dukket opp på jobb med ansiktet og halve kroppen istykkerslått, etter et ikke så lystig møte med en medtrafikant på to hjul. (Få uker senere skjedde det samme med informasjonssikkerhetsdirektøren).

Sykkelkrasjen var slett ingen spøk, men etter å ha deltatt i Internet Explorer 10-oppgraderingen, bevitnet krypteringsvirusenes herjing med kommunens e-post og fjorårets store Netscaler-oppgradering, er det ikke til å undres over at også dette lot seg riste av.

sunnevag_pc_839
TOMMELENS TALE. Teamleder Tor Arild Sunnevåg i Teknologi og forvaltning gir siste månedens stabilitetstall en real tommel opp-peking.

Vrient virtuellskrivebord
I vår er det oppgraderingen av Citrix, altså programmet som starter AKS (virtuelle applikasjoner, kontorstøtte, systemer), som har voldt problemer for mange.

– Det er fælt å stå ansvarlig når folk ikke får gjort jobben sin. Det er særlig brukere av Facit og Skop som har måttet lide for problemer med nye AKS. Og vi gjorde en feilvurdering ved å kopiere folks brukerprofiler, noe som ikke fungerte som det skulle. I tillegg har vi vært for dårlige med å kommunisere at man har kunnet benytte gammel-AKS inntil den nye fungerer skikkelig, innrømmer Sunnevåg.

Endrer med full kontroll
Og så har man rettet og rettet. Skalert opp med mer kraft til Citrix og rettet opp lastbalansereren som hører til. Teknologisjefen trekker opp den ene grafen etter den andre, som alle forteller om bedring fra forrige år og en lysere fremtid.

– For de som får en arbeidssesjon ødelagt av heng eller krasj, hjelper det selvsagt lite med forsikringer om at stabilitet og sikkerhet stadig blir bedre. Men jobben min vår er heller ikke å beklage, den er å stå på for at ting skal fungere. Og vi hadde all time high antall endringer i løpet av en måned, hundre i tallet. Av disse feilet: Null prosent, erklærer Sunnevåg.

Han innskyter dessuten at kommunens brukere p.t. har Internet Explorer 11, en nettleser som er tipp topp med hensyn til sikkerhet og stabilitet, fra en oppgradering som gikk knirkefritt.

loadevaluatorindex_1387
GRAFENES TALE. Tall fra uke 45 viser at antall brukere står i fint forhold til serverbelastningen.

W10 og Office 2016 er på vei
Denne oppturen akter Sunnevåg å stå videre i når blant annet Java, Windows og Office skal oppgraderes i løpet av den mellomnære fremtid.

– Vi har dialog med IKT-ansvarlige i virksomhetene om disse oppgraderingene. Blant annet er ikke samtlige PC-er kompatible med Windows 10. Selve oppgraderingen gjøres imidlertid ikke før 2017, dette gjelder også for Java Runtime 9 og Office 2016. I løpet av 2018 skal vi oppgradere deler av serverparken, slik at plattformen blir drevet av MS SQL 2016. Følg med på UKE driftsmeldinger eller snakk med din lokale IKT-administrator for detaljer om disse og andre oppdateringer, sier Sunnevåg.

Se også:
•   Lanserer Oslofelles-portalen (19.8.2016)
•   Oppgraderer Exchange (11.2.2016)
•   Stoisk i stormen (15.12.2015)
•   Tre oppgraderinger i ett smekk (2.11.2015 )
•   Effektene gir seg til kjenne (5.10.2015)
•   Lysere driftstider i møte (30.6.2015)