Fell ingen tårer for fasttelefonene

16. januar markerer den endelige slutten for fasttelefon og faks her til gards. – Mobilt bedriftsnett, Skype for Business og splitter nytt konferanseutstyr gjør oss mer tilgjengelige enn noensinne, anser Vegard Rasch Fjeld, Vivi Libæk Hall og Magnild Hovden.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Tirsdag denne uken stenges altså UKEs telefonsentral, og dermed slukkes fasttelefonen for alle oss som ikke jobber på Oslo kommunes kontaktsenter, USS eller i lønns- og regnskapstjenesters eget kontaktsenter. (Disse har en egen IP-telefonsentral til bruk for sitt helt spesielle behov).


TELEKOMMUNIKASJON. Vegard Rasch Fjeld, Vivi Libæk Hall og Magnild Hovden viser stolt frem UKEs nye råskinn på dialogfronten: Polycom RealPresence Trio 8800 Collaboration Kit med 13.33- og 15.2Kbps iLBC kodekstøtte, kardioidmikrofoner med 100–22 000 Hz frekvens og SIP-samtaleplattform for interoperabilitet med skybasert PBX.

Tas godt vare på
De fleste telefonene er innsamlet for lengst; har du fortsatt stående en som dekor på arbeidspulten, kan den innleveres til Vegard i 5. etasje.

Telefonene og alt av ledninger og tilleggsutstyr innleveres på kommunens avtale med arbeidstreningsbedriften Oslokollega. Herfra gis de nytt liv hjemme hos folk som ennå sverger til stedbunden telefoni, eller demonteres og kildesorteres som den plastic-en og mer eller mindre edle metaller de består av.

Byr faksen farvel
I samme sleng utkvitteres etatens trofaste telefaks, som de siste årene har fristet en mer eller mindre uvirksom tilværelse bak messingbjellen i resepsjonshjørnet.

– De eneste praktiske nytten vi har hatt av den, er når kollegaer har skullet kjøpe eller selge bolig. Ellers er det en stund det har fakset noe særlig informasjon inn og ut av UKE, sier Magnild Hovden.

Telefonering 2.0
Det blir med andre ord bedre plass for de fleste av oss. Mindre ledninger og færre mastodontiske fortidslevninger på kontorer og i lagerrom, men hva med telefoneringen?

– For det første snakker folk mindre i telefon enn før. Mobiltelefoni er uansett billigere enn å bruke fasttelefon; internt i kommunen er det gratis. Og med Mobilt bedriftsnett får vi mye bedre tilgjengelighet og fleksibilitet. Den er oppdatert mot Outlook og PRK, slik at innringere automatisk vet når du kan nås, samtidig som du ser hvem som ringer, sier Vegard Rasch Fjeld.

Skype for så mangt
De tre anbefaler nedlast av både Mobilt bedriftsnett og Mitt Telenor i App store og Google Play. I tillegg benyttes anledningen til å markedsføre det de kaller «sistetrinnsraketten», nemlig Skype for Business.

– Alle medarbeidere i UKE har tilgang til Skype for Business. Denne applikasjonen viser også personlig tilgjengelighet, du kan gjøre avklaringer via lynmeldinger, innkalle til elektroniske møter, og ikke minst gjennomføre videokonferanser, sier Fjeld.

UKEs mest velutstyrte
Kontorseksjonen byr dermed på en stolt omvisning i det nyutstyrte «krigsrommet» i vestfløyen. Møterom 513 har veggkamera, høyttalere og 21. århundres-konferansetelefon som gjør det mulig å konferere via bilde og lyd med for eksempel rådhuset, eksterne leverandører eller veifarende kollegaer.

– Vi brukte videokonferanse i planleggingen av 3. etasjeinnredningen mens Terje Sætervik var i Bergen. Det gikk helt strålende, forsikrer Vivi Libæk Hall.

Se også:
Ny servicestandard i femte etasje (13.9.2017)