Endelig IPVPN-avtale

Våren 2016 kunne UKE signere avtale om høyhastighets nettforbindelse til alle kommunens virksomheter, etter at lagmannsretten har slått fast at fjorårets konkurranse var riktig gjennomført.

Klikk her for å lese pressemeldingen fra Telenor.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Internettforbindelse er en nøtt for mange av oss. Den kan liksom aldri bli rask nok. Så vi bruker en masse penger på den, både privat og som medarbeidere i Oslo kommune.

– Kommunens virksomheter bruker mange millioner på datalinjer hvert år. Likevel har svært mange kontorsteder gamle kobberlinjer med begrenset kapasitet. Dette legger hindringer for intern effektivitet og muligheten til å utvikle digitale tjenester til publikum, sier etatsdirektør Jon Øgar UKE.

ogar_svendsen_telenor-kontrakt_724
ENDELIG SIGNERING.
Fungerende UKE-direktør Jon Øgar og administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen, skrev kontrakt om nytt aksessnett for alle kommunens virksomheter.

Juridisk plunder
I 2016 skulle det endelig bli andre boller, når Utviklings- og kompetanseetaten, Omsorgsbygg og Utdanningsetaten forhandlet ny avtale på vegne av hele kommunen. Fiber til alle skulle gjøre nettverkskapasiteten «hur stor som helst», og det til lavere pris.

– Vi traff en liten fartsdump da byfogden før jul ila oss en midlertidig forføyning, som forhindret oss å skrive kontrakt med leverandøren som vant oppdraget. Nå som kontrakt endelig er inngått kan vi starte arbeidet med en utrullingsplan, sier Øgar.

Advarsel: Høy hastighet
Telenor er leverandøren som gikk seirende ut av fjorårets konkurranse, og onsdag skrev Øgar kontrakt med administrerende direktør i Telenor Norge, Berit Svendsen. Den nye avtalen innebærer at kommunen bruker Telenors linjer uten å stille krav til eksklusivitet. Leverandøren kan dermed spre kostnadene sine på flere kunder og alle sparer penger.

– Telenor så anskaffelsen vår som strategisk viktig for å posisjonere seg som tilbyder av fiber i hovedstaden. Samtidig kan hver enkelt av kommunens virksomheter skaffe seg fra 100 Mbs til 1Gbs-forbindelse, med 4G mobil backup inkludert. Dette bereder grunnen både for bedre  digitale tjenester til publikum og for bedre brukeropplevelse for kommunens ansatte, sier UKE-direktøren.

forhandlerne_telenor-kontrakt_841
LAGBILDE. Berit Svendsen, Anne-Lene Schartum og Jan Georg Larsen fra Telenor og Jon Øgar, Tallak Mortensen og André Joachim Frank fra UKE virker fornøyde med det nye partnerskapet.

Nå med ekstra fiber
Dermed må noen opp med spaden, for det legges nye linjer til mange kontorsteder. Arbeidet skal være ferdigstilt i løpet sommeren 2017.

– Akkurat denne gravingen kommer sikkert til å medføre noe forstyrrelser, men vi får trøste oss med at avtalen gjør kommunen som helhet i stand til å levere tjenester på en helt ny måte. For eksempel ved å legge flere applikasjoner i skyen. Kommunen har tiltak for elektroniske tjenester på alt fra skjenkebevilling til byggesøknader barnehageopptak. Denne avtalen vil bidra til å ta Oslo et stort skritt nærmere vår visjon om en heldigital kommune, sier Øgar.

frank_mortensen_telenor-kontrakt_723
PLUG AND PLAY. Oslo kommunes prosjektgruppe, her ved André Joachim Frank, prosjektleder Tollak Mortensen, Erik Haugen, Denny Kristoffersen, Karl Johan Hanken og Kristian Erlandsen, demonstrerer resultatet av en god kontraktstrategi.

Priskutt dekker etableringskost
UKE vil organisere mottaksprosjektet og vil ha behov for kontaktpersoner på alle tjenestestedene for å gjennomføre installasjonen av nye aksesser. Alle virksomhetene vil bli kontaktet når planleggingen starter.

– Og så nevnte dere lavere pris, men den gevinsten får vi kanskje ikke se noe til …?

– Gevinsten er reell og kommer hele kommunen til gode. Likevel beholder vi virksomhetenes nettleie uendret i 2016 og kanskje i 2017. Mellomlegget dekker avvikling av eksisterende nett og etableringskostnaden for det nye. Her inngår blant annet endringer i grensesnitt mellom lokalnett og aksessnoden på tjenestestedene. Og kapasitetsøkningen får man jo uansett, sier Øgar.

Klikk her for å lese pressemeldingen fra Telenor.

Gleder du deg til ny fibernettforbindelse? Har du spørsmål om avtalen eller veien videre? Bruk kommentarfeltet under.