120 ledere fra 30 ulike virksomheter fant veien til Strømsveien 102 for en introduksjon av noen av de digitale styringsverktøy UKE kan tilby. – Jeg er veldig glad for at jeg prioriterte å komme, sier Vibecke Bruusgaard i Helseetaten.
Se alle presentasjonene her (intranett)
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
Tre timer, fire rom, åtte ulike sesjoner og et hav av nysgjerrige etats- og seksjonsledere fylte seminarrommene i andre etasje av Strømsveien 102 i dag. Deltakerne fikk blant annet høre om Prosjektportalen, Workplace, HMSREG, Oslomodellen, Innbyggerservice og kommunens nye verktøy for digital konkurransegjennomføring.
KUNNSKAPSDELING. Liv Stien Ulvmoen fra UKE og Ståle Hegna fra KS Læring Midt-Telemark foredrar om digital opplæringsstøtte.
Effektiv tidsbruk
For kontorsjef Marianne Stavrum i Helse- og sosialombudet åpnet formiddagen med en innføring i tankene og løsningene for internkommunikasjon i Oslo kommune.
– Jeg vil si det mest spennende var dette Facebook-verktøyet (Workplace, red.anm.). Dette kjenner jeg litt til, både fra venner som jobber i DNB og kollegaer i Kulturetaten. De har prøvd det en stund og forteller spennende ting. Det var nyttig å få en førstehåndspresentasjon, sier Stavrum.
Etter pausen deltok hun på innføring i Prosjektportalen, et verktøy som ikke traff henne i samme grad.
– Vi har ikke prosjektarbeid i den skala der jeg jobber ennå, men det var greit. Det er uansett fint å komme seg litt ut og se hva som rører seg andre steder i kommunen. Og så er det effektivt å kunne bruke et par timer og så komme seg tilbake på jobb, sier kontorsjefen.
INTERNKOMMUNIKASJON. Seksjonsleder Mette Garmager diskuterte hvordan kommunens ledere kan skape den åpne og tillitsbaserte kulturen som gir kortere avstand mellom ledere og medarbeidere.
Godt med påfyll
Sebastian Menk Nordstrand i Bymiljøetaten var sikrere i sitt valg av fagsesjoner. Han tilbragte hele formiddagen i selskap med presentører fra Konserninnkjøp; først om Oslomodellen, deretter om konkrete verktøy som HMSREG og EU Supply.
– Jeg har fått en grunnleggende presentasjon av dette stoffet av juristene her hos oss, men følte jeg trengte litt mer «kjøtt på beinet». Og jeg er glad jeg meldte meg på, for det var et virkelig godt opplegg. HMSREG, eller Selma, som jeg også har hørt det beskrevet som, virker som et strålende verktøy. Jeg skal virkelig pushe på for at vi skal få tatt det i bruk, sier Nordstrand.
Han er seksjonsleder i Byggeledelse og SHA i Prosjektdivisjonen av etaten, og kjenner på behovet for å kunne fagområdet anskaffelser og leverandøroppfølging.
– Det er begrenset hva man kan få av innsikt uten å bevege seg ut av kontoret, og dette var absolutt en halvdag som var vel verdt tiden, sier Nordstrand.
I LEVENDE LIVE. Kathrine Steen Andersen i Konserninnkjøp ga deltakerne en kikk under panseret på de nye verktøyene HMSREG og EU Supply.
«Del og du skal motta»
Vibecke Bruusgaard i Helseetaten deltok også på to sesjoner med samme tema, nemlig KS Læring. Hun er begeistret over det hun fikk se.
– Det er fantastisk å ha denne typen læringsplattform. Jeg er veldig glad for at jeg prioriterte å gå. Innlederne var engasjerende, verktøyene kjempespennende. Det er helt avgjørende for kommunen at vi deler og lærer mer av hverandre. Jo mer vi deler, jo mer får vi tilbake, sier hun.
Bruusgaard jobber HR-avdelingen i Helseetaten, som arbeider svært aktivt med å utnytte mulighetene som ligger i digital samhandling, kompetansedeling og gjenbruk av store data, både på innbygger- og medarbeidersiden.
– Når en organisasjon kontinuerlig lærer, har den de beste forutsetninger for å lykkes. Og for at medarbeidere skal ønske å lære, må det gjøres attraktivt, lekent og tilgjengelig. Vi er med som pilot i kommunens KS Læring-samarbeid, og ser allerede store potensialer i verktøyet. Men gode verktøy er bare halve oppskriften. For at de skal fungere, må vi møtes for å dele, sier Bruusgaard.
HVA ER DET DIGITALE OSLO? Avdelingsdirektør Jon Øgar i Administrative konserntjenester og innbyggerservice slår fast at begrepet stiller krav til både innbyggere og oss vi som betjener dem.
Gode verktøy skaper god dialog
Økonomisjef Gry Paulsen i Kulturetaten anlegger et lignende perspektiv. Også hun var imponert over potensialet i leverandøroppfølgingsverktøyet HMSREG.
– Dersom det fungerer som det fremstilles, er det jo riktig, riktig bra. Jeg er imponert over presentasjonen jeg var vitne til i dag. Og det er spennende å høre at leverandørorganisasjonene er med. Dersom vi får de seriøse leverandørene med, får vi samtidig bukt med de useriøse, sier Paulsen.
Hun synes også det var engasjerende å få høre litt bakgrunn for de politiske vurderingene som er gjort i forbindelse med Oslomodellen.
– I det hele tatt er jeg veldig glad for denne invitasjonen. Jeg er sikker på at det var flere gode sesjoner jeg kunne ha deltatt på, så jeg håper det blir flere slike arrangementer. Det er praktisk å få komme opp til UKE å få en rapport fra hva som skjer i kommunen, og det å sette av en halv dag er helt perfekt, sier Paulsen.
TIL TOPPS. Seksjonsleder André Myrbråten illustrerer kommunens digitale reise med flinke fjellklatrerbarn.