Blåser nytt liv i gammelt PC-utstyr

Med kommunens nye innkjøpsavtale rett rundt hjørnet, presenteres i dag den nye returordningen for PC-er, telefoner, skjermer, og annet lett IKT-kontorutstyr.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Det er arbeidsmarkedsbedriften Ilas som har påtatt seg å innsamle alt vi kommunefolk ikke benytter lenger av elektronisk kontormateriell.

Sikkert, sosialt, grønt – og gratis
Oppdraget, som tidligere ble ivaretatt av Evry, gir nå verdifull arbeidstrening for deltakere i den delvis kommunalt eide bedriften på Lambertseter, samtidig som miljø- og sikkerhetshensyn ivaretas etter samme standard som tidligere. Og det beste av alt: Tjenesten er gratis.

– Jeg er ikke rent lite stolt av å få lov til å presentere denne tjenesten for oss i Oslo kommune. Ilas har drevet arbeidsmarkedstrening i over femti år, og gjennom IKT-returavtalen får vi anledning til å være med på et tiltak med stor verdi for de rundt 100 arbeidssøkerne som til enhver tid er tilknyttet dem, sier avtaleansvarlig Mari Myhre Løvik i UKE.

mari_myhre_lovik_pc-retur_786
NYTT LIV ETTER IKT-DØDEN. Avtaleansvarlig Mari Myhre Løvik presenterer en avhendingsavtale med bred bruksverdi. Noe av utstyret ender som såkalte «Frankenstein»-maskiner som Ilas-deltakerne benytter til lek og læring.

Bestill og de kommer
Den nye avtalen er presentert på samkjøpssidene og er inngått av UKE på vegne av alle kommunens virksomheter (med unntak av UBF, som ønsker å videreføre sine avtaler for IKT-retur). Oppsettet er enkelt: Man kontakter Ilas per e-post, og de henter innen 7 dager.

Sikker sletting
Sikkerhet er en åpenbar faktor når det gjelder avhending av IKT-utstyr, og den nye avtalen er trippeltsjekket av kommunens sikkerhetseksperter. Ilas benytter sikker sletting med sletteverktøy godkjent av Nasjonal sikkerhetsmyndighet, og man vil motta slettesertifikat på samme måte som ved annen godkjent IKT-retur.

– Noe av det som samles inn vil selvsagt måtte destrueres og ender opp som EE-avfall, men det spennende med avtalen er potensialet for nytt liv i det gamle utstyret vårt. I følge Ilas er det et stort marked for brukt utstyr, både hos privat-, forretnings- og foreningsmarkedet i Oslo og omegn. Dette kretsløpet passer meget godt inn i kommunens gjenbruks- og avfallsstrategi, sier Løvik.

Se også:
PC-avtalen: Lenovo fra Dustin (7.11.2016)
Samkjøpsavtale for henting og gjenbruk av IKT-utstyr