Alt klart for et friskere matfat

Antimatsvinn, økologi og klima er viktige hensyn i kommunens neste samkjøpsavtaler: Frukt og grønt og mat- og drikkevarer.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

nudge subst. /nʌdȝ/(lett) dytt, puff, støt, dult.

De av oss som innimellom slår opp i byrådserklæringen minnes med større eller mindre grad av entusiasme på alle forsettene som der er nedfelt om utvikling av «en grønnere, varmere og skapende by med plass til alle».

Blant lovnadene finner vi etablering av tillitsbasert styring og ledelse, fossilfrihet, innovasjon, lokalproduksjon, sosiale innkjøp, karbonfangst, vern og altså dette: «Øke innkjøpsandel av økologisk mat i kommunens virksomheter til 50 prosent».


GUL OG GRØNN, FERDIG EMBALLERT. Tale Nergård Rønne og Ebbe Abildgaard Sørensen i Konserninnkjøp ønsker å dytte matvanene våre i bærekraftigere retning. 

(Pisk og) gulrot
Å diktere hva folk skal putte i munnen er imidlertid utenfor mandatet til Rådhusplassen 1 – eller toppkompetente innkjøpsrådgivere på Helsfyr. Så står vi kanskje igjen med dette «myke» virkemiddelet: Å tilrettelegge, informere eller altså å dulte.

– Kanskje vil vi gjøre mer enn å dulte. Hva vi velger å spise og drikke utgjør en stor del av vårt personlige og kollektive klimaavtrykk. Mat skal være godt, det skal være økonomisk hensiktsmessig, og det skal utgjøre et bærekraftig valg. For noen matvarer vil vi derfor kunne styre innkjøperne i retning av det økologiske, sier innkjøpsrådgiver Ebbe Abildgaard Sørensen.

Samkjøpsavtale for fersk frukt og grønt ble kunngjort tidligere denne måneden, og har kvalifikasjonsfrist 22. mars. Dette er en storhusholdningsavtale i hovedsak innrettet mot sykehjem og andre proffkjøkken med matbudsjetter på over 500 000,- kroner årlig.

Ukurante varer kan kjøpes utenom
Senere i vår (i mai, trolig) kunngjøres avtale for innkjøp av meieriprodukter, også den med tydelig avtrykk av byrådets samfunnsansvarsmål. Samkjøpsavtale for mat- og drikkevarer kunngjøres før påske.

– Vi har utfordret markedet på økologiske alternativer til hele kjernesortimentet, så vel som nullutslipp og ruteoptimalisering i forbindelse med distribusjonen. Det skal være lett å finne rettferdige og økologiske produkter, og vi har til og med inkludert en klausul om innkjøp av «ikke-normale handelsvarer» fra andre leverandører for å forhindre matsvinn, sier kollega Tale Nergård Rønne.

Leverandøren skal hjelpe oss å velge riktig
– Dette er vel og bra, men hvordan kan dere forsikre dere om at kommunens innkjøpere faktisk benytter seg av de grønneste alternativene på avtalene?

– Det er opp til virksomhetene å gjøre valg i henhold til kommunens profil om klima og rettferdig handel. Men det skal nevnes at alle disse kunngjøringene er konkurranse med forhandling. Pris er kun vektet 40 prosent, og blant kriteriene vi tildeler på er leverandørens evne til å rådgi og tilrettelegge for klima- og økovennlige innkjøp, sier Rønne.

Sjekk ut intranettets oversikt over mat- og drikkevarer når de nye avtalene er på plass

Se også:
•   Kaffeavtalen klar (7.9.2017)
•   Elleville økopriser (14.3.2017)
•   Øko-jegerne (18.2.2016)
•   Mer grønt i vente (11.1.2016)