De skulle bare kjøpe nettforbindelse til alle kommunens virksomheter, men så ble det bedre og billigere enn noen kunne forutse. I løpet av neste år får alle lokasjoner minimum 100 Mb/s.
Av Svein Jørgen Kjenner Johansen
Internettforbindelse er en nøtt for mange av oss. Den kan liksom aldri bli rask nok. Så vi bruker en masse penger på den, både privat og som medarbeidere i Oslo kommune.
– Kommunens virksomheter bruker mange millioner på datalinjer hvert år. Likevel har svært mange kontorsteder gamle kobberlinjer som begrenser kapasiteten til 2Mb/s eller lavere, noe som åpenbart legger hindringer i veien for intern effektivitet og muligheten til å utvikle digitale tjenester til publikum, sier prosjektleder Tollak Mortensen i IKT Pro.
PLUG AND PLAY. André Joachim Frank, Tollak Mortensen, Erik Haugen, Denny Kristoffersen, Karl Johan Hanken og Kristian Erlandsen viser fram resultatet av en god kontraktstrategi.
Opptil 1Gb/s
I løpet av 2016 blir det altså andre boller, når Utviklings- og kompetanseetaten, Omsorgsbygg og Utdanningsetaten har forhandlet ny avtale på vegne av hele kommunen. Fiber til alle gjør at nettverkskapasiteten blir «hur stor som helst», og det til lavere pris.
– Vi har tegnet avtale med Telenor, som så anskaffelsen vår som strategisk viktig for å posisjonere seg som tilbyder av fiber i hovedstaden. Hver enkelt virksomhet kan dermed skaffe seg 100, 500 eller 1Gb/s-forbindelse, men alle er sikret 100 Mb/s, sier Denny Kristoffersen i IKT Leverandør.
Der vil bli graving
Dermed må noen opp med spaden, for det legges nye linjer til mange kontorsteder. Arbeidet starter rett over nyttår og skal være ferdigstilt i løpet av 2016.
– Akkurat denne gravingen kommer sikkert til å medføre en del forstyrrelser, men vi får trøste oss med at avtalen gjør kommunen som helhet i stand til å levere tjenester på en helt ny måte. For eksempel ved å legge flere applikasjoner i skyen, sier Karl Johan Hanken i IKT Leverandør.
NÅ MED EKSTRA FIBER. Den nye avtalen innebærer at kommunen bruker Telenors linjer uten å stille krav til eksklusivitet. Fibernettet har mer enn nok kapasitet. Leverandøren kan dermed spre kostnadene sine på flere kunder og alle sparer penger.
Priskutt dekker etableringskost
UKE vil organisere mottaksprosjektet og vil ha behov for kontaktpersoner på alle tjenestestedene for å gjennomføre installasjonen av nye aksesser. Alle virksomhetene vil bli kontaktet i januar 2016 når planleggingsfasen starter.
– Og så nevnte dere lavere pris, men den gevinsten får vi kanskje ikke se noe til …?
– Gevinsten er reell og kommer hele kommunen til gode. Likevel beholder vi virksomhetenes nettleie uendret i 2016 og kanskje i 2017. Mellomlegget dekker avvikling av eksisterende nett og etableringskostnaden for det nye. Her inngår blant annet endringer i grensesnitt mellom lokalnett og aksessnoden på tjenestestedene, sier Mortensen.