Årets julegave: Windows 10

Piloteringen gikk smootere enn ventet, dermed vil Bydel Frogner, UKE, Velferdsetaten og Helseetaten gå inn i 2018 med splitter nytt operativsystem, lokker Mohammed Ashraf og Karl Johan Klokk.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Klikk her for å besøke W10-prosjektsidene

Vi er flere som kjenner forskjellen fra hjemme i stua: Et kjapt og responsivt oppsett, med hurtigere oppstart, et renere design med gode kontraster, fritt for nittitallsfølelsen fra 3D-effektene i Windows 7, og en kraftig søkefunksjon som gir deg effektiv tilgang på applikasjoner eller dokumenter begravet dypt ned i mappestrukturene.

Vellykket, ikke knirkefritt
Endelig blir arbeidsverktøyene våre også oppgradert til nåtidsprogramvare. Flertallet av UKEs 300 medarbeidere er allerede løftet fra 7 til 10, i bokstavelig så vel som billedlig forstand. (Bare å skrive disse ordene føles lettere enn for to uker siden).

– Det har gått svært bra, uten at vi dermed skal fremstille utrullingen som uproblematisk. Blant annet sliter vi litt med de aller nyeste Lenovo-modellene med i5-prosessorer. Tvungen aktivering av Skype og uforståelige nettleser-preferanser for pdf-dokumenter er andre «fartsdumper», men vi har et svært godt team som hamrer ut løsninger fortløpende, sier prosjektleder Mohammed Ashraf i UKE IKT.


JULENISSER. Mohammed Ashraf og Karl Johan Klokk i UKE IKT bjudar på svarthvit Windows-logo og kjappere systemstart til alle virksomheter.

Fine tilbakemeldinger
Så er det slik med IT, at det ikke er alle ubeleiligheter man nødvendigvis får gjort noe med. Spesielt i overgangsfaser til nye operativsystemer.

– UKE-medarbeiderne har gitt veldig gode tilbakemeldinger på opplevelsen av det nye systemet. Og det viktigste er jo at folk er fornøyde. Når det gjelder dialogen med øvrige virksomheter, har vi likeledes hatt en god dialog i form av prosjektsider, e-post og møter med IKT-hovedkontaktene, sier kollega Karl Johan Klokk.

Plasskø som bestilt
Selve utrullingsplanen har også gått seg til enklere enn man nærmest kunne forvente. Noen foretrekker å være tidlig ute, mens andre virksomheter synes det er greit å vente til eventuelle bugs er håndtert av «tidligbaderne».

– Nå har alle fått en plass i køen, og de fleste IKT-hovedkontaktene har klart for seg hva som kreves av dem og hvordan organisasjonen bør forberede seg på oppgraderingen. Alle som ønsker kan også lese mer om dette på prosjektsidene, sier Ashraf.

DNA trenger W10
– Det er flott med modernisering og forbedret ytelse, men kan dere fortelle kort hvorfor det er så viktig at vi oppgraderer til Windows 10 akkurat nå?

– For det første er ikke Windows 7 lenger servicestøttet av Microsoft, kommunen benytter seg av en forlenget avtale som vil bli mye bedre med W10. Og ikke minst er kommunens nye driftsavtale, som etter planen trer i kraft i februar, forutsatt av et synkronisert og moderne operativsystem. Så vi står på en småbrennende plattform, sier Klokk.

Se også:
Tilbake til nåtiden (6.9.2017)
Nytt om AKS, GPO, Fjarb og W10 (27.2.2017)