Satset stort og innkasserte økogevinst

Aktivitetsskolen (AKS) på Tonsenhagen tok byrådsmålet om økologiandel på alvor, og gjennom et frekt samarbeid med «moderskolen» er de i ferd med å krysse femtiprosentsgrensen.

Av Svein Jørgen Kjenner Johansen

Politikere har det lett. «Femti prosent økologiandel», kan de for eksempel vedta.

– En utfordring
Tilbake sitter vi, kommunens medarbeidere, med nok et problem i fanget. Det skal være kortreist, gjerne halal. Sprekkeferdig sunt, innbydende, allsidig og kjøttfritt dann og vann. Svinn skal unngås. Spekteret av allergier, intoleranser og allehånde preferanser blir helst ikke færre med årene, og må hensyntas.

På toppen av det hele: Mat er ikke tvang. Folk spiser det de selv ønsker, så serverer du noe som avviker et ørlite grann i den ene eller andre retningen fra den enkeltes foretrekk, så velger de noe annet å spise.

Har du i det minste ubegrenset med penger for å realisere det til enhver tid dikterte kosthold? Ikke akkurat. 51 kroner per måned per barn er den vedtatte andel av oppholdsbetalingen som går til mat hvis du jobber i AKS. (Og ja, kjære leser, du som kanskje jobber på kontor med kantine og fri tilgang til både kaffebar, lokalbutikk, overtidspizza og Narvesen-baguette: Du leste riktig. 51 kroner i måneden).

– Det er en utfordring på mange måter, sier Richard Larsen.

Tok sats og endret
Han er avdelingsleder ved AKS på Tonsenhagen, ettermiddagstilbudet for barn på 1.–4. trinn og barn med spesielle behov opp til 7. trinn.

– Man må rett og slett tenke nytt, fortsetter han.


DET GRØNNE SKIFTET.
Mat- og miljøveileder Camilla Wilse fra Matvalget og AKS-leder Richard Larsen stakk hodene sammen og løste øko-utfordringen. Foto: Debio.

Kombidamp+ris
Bare for å ha nevnt det: Avdelingen rapporterte en økologiandel til Debioinfo på 41 prosent i 2016. Og hemmeligheten bak suksessen er slett ingen hemmelighet. Den kan oppsummeres som en nærmest trassig vilje til å gi ungene mat av god kvalitet, litt gratis konsulentbistand fra Matvalget og et hundrekilos teknologividunder, innkjøpt i samarbeid med Tonsenhagen skole.

– Innkjøpet av en flott kombidamper, i forbindelse med oppgraderingen av kjøkkenet, åpnet en masse nye muligheter for oss. Vi serverer 300 unger daglig. Tidligere har det blitt mye brødskive med pålegg, problemet med dette er at 1) ungene blir lei og 2) det er noe av det dyreste du kan servere, sier Larsen.

Det beste er ofte billigst
Løsningen er ris. Det er halal, laktose- og glutenfritt, vegetarisk og kan leveres økologisk i store kvanta. Men uten dampkoker er det knotent å tilberede.

– Det var en åpenbaring for oss å oppdage at varmmat produsert fra bunnen er både billigere, enklere, mer hygienisk, langt mer populært hos ungene og med større økologigevinst. I dag bruker vi faktisk mindre penger på mat enn før økologiomleggingen, sier Larsen.

Tørrmat bidrar mye
Friske grønnsaker er fortsatt en utfordring. Man skal være en særdeles bevisst innkjøper for å unngå prishopp når valget skal være økologisk. Det samme gjelder kjøtt, samtidig som disse to matgruppene er nødvendig for å lage mat som frister.

– Det gjelder å tenke stort nok. Planlegge, våge og satse. Samtidig har vi absolutt erfart at det går an å satse for høyt også, innrømmer avdelingslederen.

En ambisiøs fredagsmeny i hundre prosent økologisk profil slo mindre heldig ut: Byggotto med rotgrønnsaker høres kanskje godt ut, men dommen fra de unge var nedslående.

– Maten vi serverer må rett og slett se god ut. Vi spiser med øynene også, og skal du unngå matsvinn kan du ikke bli «religiøs». Det er kanskje det mest spennende med denne jobben, og økologiovergangen, at man stadig må i tenkeboksen, konkluderer Larsen.

Visste du at du får opptil 30 avslag på økologiske matvarer gjennom kommunens samkjøpsavtale frem til 15. juni? Denne brosjyren gir deg alle detaljer.

Se også:
•   Elleville økopriser (14.3.2017)
•   Øko-jegerne (18.2.2016)
•   Mer grønt i vente (11.1.2016)